Sve što trebamo znati o prehrambenim preferencijama djece

Dijete ne voli zelene začine ni papar ni grašak niti okus špinata, iako smo se mi trudili da to sakrijemo u krem ​​juhi ili mesnim okruglicama od povrća. Gotovo da nema roditelja koji se nije suočio s ovakvim dječjim “čudovima”, koji ponekad znaju biti ozbiljan izazov za majčine živce i kulinarske sposobnosti.

Pitanje na koje ćemo danas tražiti odgovor je jesu li to doista hirovi ili uvjetovanosti kojima pridonose različiti čimbenici.

Većina djece u razdoblju hranjenja sa zanimanjem pristupa hrani i rijetko odbija ponuđenu kašicu/pire. (Da, postoje iznimke, ali one su više takve: iznimke). Negdje nakon godinu dana, međutim, stvari se počinju mijenjati i dijete koje je do prije tjedan dana jelo sve rado, počinje sustavno odbijati jednu ili drugu hranu. Nekoliko godina kasnije neka od te djece imaju prilično ograničen jelovnik, često sveden na tjesteninu i slatke proizvode, pržene krumpiriće i mlijeko.

Negdje griješimo?

Vjerojatno da. Zapravo, postoji nekoliko ključnih točaka u kojima možemo pogriješiti, a ako ih ne znamo, velika je vjerojatnost da ćemo pogriješiti i pridonijeti specifičnim ukusnim preferencijama našeg djeteta.

Znanstvenici su otkrili da se preferencije okusa formiraju u vrlo ranoj dobi i utječu i na izbor hrane i na zdravstvene posljedice povezane s tim izborom kod odraslih. (1, 2, 3, 4).

A ako se pitate koliko je rano rano, onda je odgovor: ranije, ili drugim riječima – čak i prije rođenja djeteta! Tako je, djetetova izloženost okusima ne počinje hranjenjem, koliko god nam se to činilo logičnim.

Zapravo, još u maternici beba dobiva informacije o “okusu” mamine hrane, jer se okus amnionske tekućine koja okružuje bebu mijenja u skladu s maminim jelovnikom. Što je ovaj jelovnik ukusniji, to više okusa beba “proba” i prije rođenja!

Kušanje okusa nastavlja se tijekom razdoblja dojenja, kada i majčino mlijeko malo mijenja okus pod utjecajem prevladavajućih okusa u majčinom jelovniku. Još jedan razlog više za raznoliku prehranu dojilja, jer osim na kvalitetu i količinu mlijeka, potpuna i raznolika prehrana majke utječe i na njegov okus.

Bez sumnje, najveći utjecaj na preferencije okusa djeteta i buduće odrasle osobe ima opskrba čvrstom hranom i prehrana u ranom djetinjstvu (do 3-4 godine). Ovo je vrijeme kada je važno kladiti se na raznovrsnost korisnih namirnica, okusa, oblika, tekstura i boja na tanjuru. Što više od navedenih namirnica dijete proba u prvim godinama svog života, to će kasnije biti sklonije kladiti se na raznovrsnost hrane.

Izazovi

I tu često dolaze izazovi. Prvi ozbiljniji izazov je:

odbijanje hrane

Dijete kaže NE, okreće glavu, gura tanjur, pljuje, stišće usne. Obično ti trenuci počinju nakon navršene godine. To je vrijeme kada se mali čovjek spoznaje kao zasebna jedinka, iskušava vlastite granice, izjašnjava se svijetu, a jedan od mehanizama za to je reći „ne“. A jedna od stvari kojoj najlakše može reći ne je hrana.

Ovakvo ponašanje djeteta je normalno, a ono što mi kao roditelji moramo zapamtiti je da jedno, dva, tri pa čak i osam odbijanja određene hrane ne znači da je naše dijete ne voli! Prema riječima stručnjaka, hranu treba djetetu dati barem 20 puta prije nego što je prihvati kao nešto poznato i odluči hoće li mu se svidjeti ili ne. Drugim riječima, ako je vaše dijete 10 puta odbilo juhu od brokule, nemojte odustajati, već je nastavite periodički nuditi. Važno je ne inzistirati da pojede cijelu zdjelicu, već samo kušati, pojesti nekoliko žlica i tako se naviknuti na okus. Kad se taj okus udomaći, bit će ga puno lakše prihvaćen.

Ali čak i ako se kod kuće dobro odreknete hrane, gotovo je sigurno da ćete se suočiti s drugim ozbiljnim izazovom:

ishrana u jaslicama i vrtiću

Jelovnik većine rasadnika i vrtova i dalje se oslanja na tradicionalne namirnice, kakvih se i sami sjećamo iz djetinjstva – prevladavaju makaroni, rezanci, vermicelli i tjestenina nauštrb svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i proteinima bogatijih žitarica poput heljde i kvinoja .

Mnogi roditelji smatraju da je razlog tome zastarjela receptura koja se koristi u dječjim ustanovama. Međutim, pokazalo se da nije tako! U dopunjenoj knjižici recepata za jaslice, primjerice, uz gore navedene tradicionalne namirnice, nalazi se i mnoštvo recepata koji odgovaraju suvremenom shvaćanju cjelovite i zdrave prehrane, poput frapea, amapanta i pileće kašice, elda c izvapa. , avokado, banana i žumanjak, juhe od koprive, lapada, slanutka i poriluka, salata od cikle, mrkve i jabuke, kombinacija kvinoje, amaranta i višnje, punjena kremom, torta od kvinoje i piletine od heljde, opium makaroni s brokulom i mnogi drugi

Međutim, koliko bugarskih rasadnika nudi sličnu hranu? Istina je da je puno lakše i jeftinije odabrati poznatu punđu umjesto kladiti se na raznolikost! I zato je važno da mi kao roditelji budemo informirani i da znamo svoja prava, a dio tih prava uključuje i inzistiranje na navedenoj različitosti pred upravom dotične ustanove, tim više što je to sadržano u formularu odobrenom od strane odgovorne državne institucije!

U tom smislu će se na sličan način ažurirati i obrazac za dječje vrtiće, jer se novo izdanje očekuje za nekoliko mjeseci.

Uz hranu u dječjim ustanovama, još jedan čimbenik koji ima ozbiljan utjecaj na preferencije okusa djece je pružanje u ranom djetinjstvu

slatko

Do danas nastavljamo učiti nove stvari o čimbenicima koji utječu na naš izbor hrane, ali jedno je sigurno poznato da djeca imaju prirodnu sklonost prema slatkoj, slanoj i visokoenergetskoj hrani. Kada se te sklonosti potiču od ranog djetinjstva nauštrb niza drugih ukusa, djeca razvijaju trajne sklonosti prema njima.

Zato je toliko važno da se dodani šećer u djetetovoj hrani potpuno izbjegne barem do druge godine života, a zatim samo iznimno i povremeno, a ne u obliku dnevnih poslastica i slastica. Što je doduše prilično teško u svijetu u kojem je šećer praktički posvuda, ali to je napor koji se svakako isplati!

Izvor:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki