Kako se odgajaju najsretnija djeca na svijetu




Foto: iStock/Gulliver

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no pokazalo se da su mališani u Nizozemskoj najsretniji na svijetu (barem prema UNICEF-u).

U čemu je tajna i kako nizozemski roditelji odgajaju i obrazuju svoju djecu. Odgovore otkrivaju autori knjige “Najsretnija djeca na svijetu: Kako nizozemski roditelji pomažu svojoj djeci (i sebi) radeći manje”.

1. Nizozemske majke djeci daju čokoladu za doručak

Zove se “hagelslag” – kriška namazana maslacem i posuta čokoladnim štapićima. Nije iznenađujuće zašto ta djeca imaju tako visoke razine serotonina.

2. Nizozemska djeca nemaju domaće zadaće do srednje škole

Do 6. godine djeca se ne bave čitanjem, pisanjem i osnovama matematike, već se oslanjaju na strukturiranu igru. Nizozemski roditelji “ne šalju svoju malu djecu na satove glazbe ili programe akademskog obogaćivanja ili brinu o tome hoće li ih integrirati u pravi vrtić.” I takav odnos prema obrazovanju nastavlja se do njihove 12. godine. “Domaće se zadaće ne bi trebale raditi na uštrb sporta, hobija i rekreacijskih aktivnosti”, kaže jedan učitelj u knjizi. Umjesto toga, nizozemski obrazovni sustav, gdje svi idu na koledž, u službi je djece stavljajući ih pod minimalan stres. Više je naglaska na tome što dijete želi i što učitelj misli da je za njega najbolje nego na težnjama roditelja.

3. Nizozemska djeca igraju se vani bez nadzora

Nizozemski roditelji uče svoju djecu plivati, voziti bicikl i sigurno prijeći ulicu oko četvrte godine. Zatim postupno “produžuju uzicu” tako da se šestogodišnjaci mogu igrati u parku bez pratnje, voziti bicikl s kolegama iz razreda oko 8 i igrati se vani bez nadzora po sunčanom ili kišnom vremenu. Zbog toga nizozemska djeca ne zahtijevaju stalnu pažnju odraslih. Znaju kako se zabaviti. To ne znači da roditelji ne mare za njih i da ih prepuštaju sami sebi, već ih jednostavno pokušavaju učiniti samostalnijima.

4. Nizozemski roditelji provode puno vremena sa svojom djecom

Nizozemski roditelji u prosjeku rade 29 sati tjedno i odvajaju barem jedan cijeli dan za svoju djecu. Tipične obitelji doručkuju i večeraju zajedno, a također idu na odmor 3 puta godišnje. I dok 75% majki radi pola radnog vremena, očevi imaju ravnopravniju ulogu u brizi o djeci. “Kad dijete ima temperaturu, na primjer, nizozemski roditelji će naizmjenično ostati kod kuće, što većina poslodavaca ima razumijevanja.

5. Nizozemski roditelji ne pokušavaju biti tako savršeni

Mnogi se roditelji previše fokusiraju na stvari koje njihova djeca ne mogu, umjesto na ono što ona mogu. Mnogi dijele mišljenje da ako ne padnu, neće ni naučiti. No, nizozemski roditelji slažu se s tim i ne pokušavaju biti tako savršeni.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki