Pojava posvojenog djeteta u obitelji: kako pripremiti vlastito dijete za to

Često se supružnici koji su već postali roditelji svog djeteta odluče skloniti siroče. Takva se odluka može donijeti iz raznih razloga.

Na primjer, muškarac i žena možda jednostavno žele učiniti dobro djelo, možda žele drugom djetetu podariti majku i oca. Roditelji također mogu odlučiti da će se njihova beba više zabaviti u društvu drugog djeteta.

Svrha posvojenja može biti bilo koja. Ali odluku ne biste trebali donositi sami. Potrebno je saznati gledište vašeg djeteta, koje je već u obitelji, kako biste razumjeli hoće li biti protiv pojave brata ili sestre. Roditelji mogu misliti da je to nepotrebno, da dijete ništa ne razumije. Ali njegovo mišljenje ipak treba uzeti u obzir.

Čak i ako krvno dijete neće imati ništa protiv da pozdravi dolazak brata ili sestre iz sirotišta, mora biti spreman za ovaj trenutak. Kako to učiniti? Da biste to učinili, morate slijediti neke preporuke.

Prilikom razgovora uzmite u obzir dob djeteta

Tijekom razgovora o posvajanju roditelji trebaju svom djetetu jasno prenijeti sve potrebne informacije. Da bi on sve razumio, treba uzeti u obzir njegovu dob i stupanj razvoja.

djevojka
Fotografija: Pixabay

Djeci predškolske dobi ne smiju se govoriti detalji o sirotištu. Dovoljno će biti spomenuti da beba nema ni mamu ni tatu, ni voljenu osobu, pa će biti zadovoljna što će je netko primiti u svoju obitelj.

Djeci osnovnoškolske dobi može se ispričati kako završavaju u sirotištu i što osjećaju siročad. Također vrijedi spomenuti da će posvojena beba imati neke svoje navike i karakterne osobine kojima će se morati prilagoditi.

Razgovor s tinejdžerima je i jednostavniji i lakši u isto vrijeme. Oni sve savršeno razumiju, ne trebaju ništa objašnjavati o sirotištu. Ali morate duboko razgovarati s njima o osjećajima. Treba reći zašto se djeca posvajaju, zašto im je potrebna pomoć.

Uzmite u obzir osobne karakteristike djeteta

Djetetu biste trebali reći kakvo će biti usvojeno dijete i kakav je njegov karakter. To će omogućiti djetetu da se psihički pripremi za susret s novim članom obitelji.

Ali ne treba zaboraviti da je potrebno odabrati dijete za posvajanje, uzimajući u obzir prirodu djeteta. Na primjer, malo je vjerojatno da će se flegmatični krvni sin slagati sa sangviničnim siročetom.

Postavljanje pravila

Svi će se morati naviknuti na novi život. U kući je potrebno uspostaviti pravila kojih će se svi morati pridržavati: i rođena i usvojena djeca. Kad se sve ispiše, sve dogovori, bit će puno lakše izlaziti na kraj s teškim situacijama.

Na primjer, roditelji će točno znati kako rasporediti vrijeme posvećeno djeci, kako organizirati njihove aktivnosti tako da komunikacija s djecom donosi radost i ne dovodi do sukoba.

Čuj strahove krvavog djeteta

Morate pitati svoje dijete što ga plaši pojavom siročeta u kući. Odgovor treba pažljivo saslušati, a zatim odagnati sve strahove. Na primjer, prirodno dijete može reći da se boji da će mu roditelji posvetiti manje vremena, može spomenuti da se boji agresije od strane siročeta.

Roditelji bi trebali objasniti svom djetetu da će biti poteškoća, ali da ih je moguće prevladati ako pokazujete toleranciju, pristojnost i poštovanje jedno prema drugome.

Važno je rano započeti razgovor o posvajanju. Ne treba ništa tajiti niti bilo što skrivati ​​od djeteta. Bolje je biti iskren u svojim namjerama i zamoliti dijete za podršku. Vrlo je vjerojatno da ako prirodno dijete osjeti iskrenost roditelja, njihovu otvorenost za dijalog, ljubaznost, onda će im i odgovoriti na isti način.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki