2 namirnice koje stvaraju ovisnost jednako kao kokain ili heroin

Ne možeš ostaviti tu vrećicu čipsa? Znanost kaže da niste vi krivi, to je nezdrava hrana. Ultraprerađena hrana (UPF) stvara ovisnost poput nikotina, kokaina ili heroina, kažu stručnjaci – a više od 1 od 10 ljudi je ovisno.

Nova analiza 281 studije u 36 različitih zemalja otkrila je da je nevjerojatnih 14% odraslih ovisno o visoko prerađenoj hrani.

Otkriće je šokantno, s obzirom na to da se visoko prerađena hrana – poput kobasica, sladoleda, kolačića, bezalkoholnih pića i slatkih žitarica – ranije povezivala s kognitivnim padom, rakom, psihološkim poremećajima, pa čak i ranom smrću.

Analizu je vodila profesorica Ashley Gearhardt sa Sveučilišta u Michiganu, koja je prethodno stvorila Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani primjenom istih kriterija koje stručnjaci koriste za dijagnosticiranje ovisnosti o supstancama.

Ti kriteriji uključuju nekontroliranu i pretjeranu konzumaciju, žudnju za hranom i kontinuirano uzimanje unatoč mogućim negativnim učincima na zdravlje.

“Čini se da kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti koja se često nalazi u UPF-ovima ima super-aditivni učinak na sustave nagrađivanja mozga, u odnosu na bilo koji makronutrijent pojedinačno, što može povećati potencijal ovisnosti o ovoj hrani”, napisali su. Gearhardt i autori studije u njihovom novom nalazi, objavljeni u The BMJ.

“Mnogi UPF za mnoge ljude stvaraju ovisnost”, rekao je autor Chris van Tulleken za Guardian u članku o novoj studiji. “A kada ljudi iskuse ovisnost o hrani, to su gotovo uvijek UPF proizvodi.”

No točno zašto ostaje uvelike misterij za stručnjake, od kojih neki vjeruju da ne može biti samo jedan sastojak koji slatkiše ili krekere stvara ovisnost – za razliku od nikotina u duhanu – već višestruke kontraindikacije.

Hrana prirodnog podrijetla obično ima više ugljikohidrata ili masti, ali ne i visoke razine obojega, dok UPF-ovi imaju nesrazmjerno više razine obojega. Ako jabuka ima 55 kcal iz ugljikohidrata i manje od 2 kcal iz masti, čokoladica ima 237 kcal iz ugljikohidrata i 266 kcal iz masti.

Prethodno istraživanje također je otkrilo da slatka ili masna hrana čini zdravije alternative manje privlačnima, a ponovno ožičenje mozga moglo bi imati zdravstvene posljedice, poput prekomjernog uživanja i debljanja.

Konzumiranje visoko prerađene hrane izaziva navalu dopamina praćenu iznenadnim padom, što rezultira beskrajnim ciklusom žudnje, recidiva i padova – slično onome što doživljava netko ovisan o alkoholu ili drogama.

Iako “sami po sebi vjerojatno neće izazvati ovisnost”, aditivi u hrani mogu biti “pojačivači” kalorijskih učinaka, istaknuo je Gearhardtov tim u istraživanju.

Ali neće svi možda biti osjetljivi na svojstva visoko prerađene hrane koja izaziva ovisnost – neki će možda moći pojesti šaku čipsa i prestati, dok drugi možda neće biti te sreće.

“Proizvodi koji izazivaju ovisnost ne stvaraju ovisnost za svakoga”, rekao je van Tulleken. “Gotovo 90% ljudi može probati alkohol i ne razviti problematičnu vezu. Mnogi mogu probati cigarete ili čak kokain i ne nastaviti.”

“Pokušati prestati pušiti sada je kao da pokušavate prestati pušiti 1960-ih”, rekao je van Tulleken.

Uostalom, većina stvari je sigurna u umjerenim količinama. Healthline preporučuje da 10% do 20% kalorija ne bi trebalo dolaziti iz prerađene hrane. Kako bi smanjio unos UPF-a, van Tulleken ima otvoren pristup: “Zapitajte se: je li ovo stvarno hrana? Možete brzo prijeći iz ovisnosti u gađenje.”

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki