Treba li mačku cijepiti: odgovor veterinara

Uzgajivači pasa redovito cijepe svoje ljubimce. Potreba za pridržavanjem rasporeda cijepljenja povezana je s hodanjem životinja na ulici.

Što trebaju učiniti vlasnici mačaka čiji ljubimci redovito ili povremeno izlaze u šetnju vani? Trebaju li mačke cijepiti?

Jesen je sezona virusnih infekcija. Među njima su bolesti kao što su kalciviroza i infekcija virusom herpesa, piše publikacija Diapazon pozivajući se na veterinarku Olgu Oprya.

Ako mačka izađe van u šetnju, vlasnik mora razmisliti o cijepljenju životinja, uvjerava veterinar.

Mačka
Fotografija: © Belnovosti

Simptomi

Znakovi oštećenja organizma virusnim infekcijama su visoka temperatura, odbijanje jela i letargija.

Ako se pojave čirevi na nepcu, jeziku, nosu, iscjedak iz očiju ili nosa, a mačka kiše i kašlje, tada se može raditi o kalcivirozi. Bolest može biti smrtonosna.

Infekcija virusom herpesa uzrokuje kašalj, kihanje i iscjedak iz očiju.

Što uraditi?

1. Sredstvo za prevenciju većine bolesti je cijepljenje.

2. Ali osim toga, morate provoditi redovite tretmane protiv buha i crva.

3. Nakon što se vaš ljubimac vrati iz šetnje, morate ga pregledati. Mačku su mogle ozlijediti druge životinje, ljudi, ljubimca je mogao udariti auto ili dobiti lišaj.

4. Prilikom pregleda važno je obratiti pažnju na uši. Kada je pod utjecajem ušnih grinja, ljubimac počinje češkati uši. Još jedan znak infekcije je tamni plak.

Ranije smo vam rekli je li moguće pokupiti mačke s ulice.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki