9 načina za smanjenje roditeljskog stresa

Kad je čovjek pod stresom, koliko god pozitivne namjere imao, ne može postići ništa, ni poslovno ni osobno. Svi kažu da je danas stres neizbježan, da je život njime ispunjen.

Ali takvu kategoričnost ne treba pokazivati. Nekima je određeni događaj istinski stresan, a drugima motivacija za djelovanje. To je određeno njihovim stavom prema situaciji i reakcijom na nju.

Ali postoji nešto što je svima stresno. Ovo nešto se zove roditeljstvo. Mama i tata imaju odgovornost nositi se s ovim stresom. Ali kako to mogu učiniti? Srećom, postoje vrijedne strategije koje možete koristiti.

Svjesno disanje mijenja vaš život

Jeste li slučajno zakasnili na sastanak? Je li vaše dijete upravo bacilo igračku u WC školjku? Morate disati smireno i duboko onoliko puta koliko se možete sjetiti tijekom dana. Moramo naučiti disati svjesno.

Kada duboko udahnete, više kisika ulazi u tijelo, što rezultira nižom razinom hormona stresa.

roditelji
Fotografija: Pixabay

Smanjite svoje obveze

Previše zaposlenosti povećava stres. Svi to jako dobro znaju. Ali izbor ostaje na roditeljima. Djeci je potrebna pažnja, pa mami i tati odnosi s njima trebaju biti prioritet.

Proljetno čišćenje ili “vrlo važne i hitne” obveze možda će morati biti stavljene na čekanje. Za večeru, umjesto izvrsno pripremljenih jela, možete poslužiti kuhana jaja i sirovu mrkvu.

A oslobođeno vrijeme možete posvetiti djeci. Njima je više od svega potrebna prisutnost roditelja i njihovo dobro raspoloženje.

Spavaj više

Spavanje je odličan način za smanjenje stresa. Tijekom sna tijelo se oporavlja i popravlja biokemijska ravnoteža. Spavanje nije uvijek pod kontrolom, pa ponekad može biti teško zaspati.

Ali roditelji ionako trebaju više sna. Mogu pokušati leći u isto vrijeme kad i djeca. Ako to mogu učiniti barem jednom ili dva puta tjedno, osjećat će se puno bolje.

Potez

Tjelesna aktivnost treći je najbolji način smanjenja stresa nakon dubokog disanja i sna. 20 minuta trčanja ili tjelovježbe svaki dan snizit će razinu kortizola i učiniti da se mama i tata osjećaju energično.

Ako ne mogu ići u teretanu, mogu samo plesati s djecom. Djeluje opuštajuće i blagotvorno djeluje na zdravlje.

Sve možeš odgoditi, ali ne i ljubav

Dijete može poludjeti, što će roditelje učiniti nervoznima i ljutima. No, ne bi trebali pokazivati ​​negativne emocije, već razmišljati o tome što će se dogoditi kada djetetu doista budu morali nametnuti neka ograničenja.

Nema potrebe da svom djetetu dajete lekciju kada se pojavi ljutnja. Ono što žele ispričati, najbolje će reći mama i tata kada mogu govoriti s ljubavlju.

Kad iritacija nestane, roditelji se neće osjećati bespomoćno. Moći će djetetu prenijeti sve što im je na duši, moći će mu reći kako se osjećaju kada se ne ponaša najbolje.

Nemojte biti perfekcionisti

Život je težak, ali to nije razlog da propustite ljubav i sreću. Mama i tata su to što jesu. Ne postoje idealni ljudi ni idealni roditelji. Pokušaj biti savršen izvor je velikog stresa. Stavlja pritisak na svaku osobu.

Važno je da roditelji vole sebe čak i ako nisu najbolji. Ovo je možda najvažnija stvar za smanjenje stresa i pomoć vašem djetetu da raste u sretnom okruženju.

Budite optimistični i zahvalni

Kad god roditelji osjećaju da su preplavljeni negativnošću, trebaju potražiti stvari na kojima mogu biti zahvalni.

Znanstvenici su dokazali da ova praksa smanjuje stres, poboljšava zdravlje i čini ljude sretnima.

Pronađite podršku

Svi trebaju podršku. Uvijek postoji netko tko sluša bez kritiziranja ili osuđivanja. Stoga morate komunicirati s drugim roditeljima i postati im prijatelji.

Vrijedi poslušati njihove priče kako biste naučili nešto novo o skrbi i roditeljstvu, pridružili se grupi za samopomoć i podijelili svoje probleme. Sve su to učinkoviti načini da osjetite podršku i pronađete rješenja za ono što muči mamu i tatu.

Pronađite smisao u svom životu

To može zahtijevati ogromnu količinu unutarnje snage.

Morate se odmaknuti od problema, tražiti mir u onome što volite, što vas nadahnjuje i pomaže vam da se povežete s dubokom mudrošću koja se nalazi u vama.

Nekome se sve navedeno može činiti lako i banalno. Ali ne biste trebali zanemariti ove savjete, ne biste ih trebali zanemariti. Oni roditeljima mogu uvelike olakšati život i smanjiti stres.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki