Organiziraju radionice za djecu posvećene Einsteinovim otkrićima

Od 22. travnja do 25. lipnja 2017., svake subote i nedjelje od 13:00 do 14:00 i od 14:00 do 15:00 sati, National Geographic Educational Channel u suradnji s Dječjim znanstvenim centrom Muzeiko organizira serijal radionica za djecu od 7 i više godina.

U grupama od 10 mali će otkrivači moći sudjelovati u eksperimentima vezanim uz neka od Einsteinovih najvećih otkrića – Brownovo gibanje, fotoelektrični efekt te Posebnu i Opću teoriju relativnosti.

Evo više o eksperimentima koje je znanstveni tim Muzeiko posebno osmislio kako bi svu voljnu i znatiželjnu djecu upoznao s velikim Einsteinovim otkrićima u fizici:

Eksperimenti vezani uz Brownovo gibanje. Sudionici će moći promatrati kretanje Brownovih čestica u vodi na dva mikroskopa napunjena stakalcima vode s nečistoćama. Jedan od mikroskopa bit će spojen na ekran u dvorani i omogućit će gledanje što se događa pod većim povećanjem.

Pokusi vezani uz fotoelektrični efekt. One su demonstracija fotoelektričnog efekta izbacivanjem elektrona s cinčane ploče kada je obasjana određenim svjetlom. Ovaj pokus provodit će se pomoću elektroskopa (uređaj koji pokazuje prisutnost električnog naboja). Osim originalnog znanstvenog eksperimenta, djeca će promatrati gdje se fotoefekt koristi u praksi, primjerice u fotoćelijama i solarnim pločama.

Eksperimenti vezani uz Specijalnu teoriju relativnosti. Oni će biti povezani sa svjetlom, što je ključni koncept u ovoj teoriji. Kroz eksperimentalne produkcije djeca polaznici radionica moći će promatrati i istraživati ​​pravocrtno širenje svjetlosti, refleksiju i lom svjetlosti, razlaganje svjetlosti na primarne boje, nastajanje boja i potpunu unutarnju refleksiju.

Eksperimenti vezani uz opću teoriju relativnosti. U sklopu ovih demonstracija izradit će se maketa od okvira i elastičnog materijala u koju će se stavljati loptice različitih težina. Ovo će pokazati iskrivljenje prostora oko masivnih tijela.

Sve pokuse pratit će upute za njihovu provedbu i dodatne informacije. Osim toga, djeca će pripremiti faksimile naslovnica originalnih Einsteinovih radova koji su se pojavili 1905. — Einsteinovoj godini čuda, kada je objavio svoja najveća otkrića u fizici.

U Muzeiko su dobrodošla sva djeca od 7 i više godina koja se žele pridružiti radionicama. Aktivnosti ne zahtijevaju prethodnu prijavu i uključene su u Museko ulaznicu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki