4 savjeta za odgoj dobre djece




Foto: iStock/Gulliver

Svaki roditelj želi odgojiti dobro dijete na koje će biti ponosan. S toliko razloga za brigu, nije iznenađujuće da se ponekad pitamo radimo li dobar posao kao roditelj i griješimo li. Uz pomoć nekoliko malih gesta i osobnog primjera možete odgojiti dobro i suosjećajno dijete.

1. Počnite vježbati strpljenje kod kuće

Morate kuhati večeru, odgovoriti na milijune e-poruka, a vašem djetetu treba pomoć za domaću zadaću u isto vrijeme. Stvarno je važno kako ćete svojoj obitelji i prijateljima dati prioritet. Zapravo, izvješće Sveučilišta Harvard objašnjava da način na koji reagiramo na dječje emocionalne potrebe pomaže im da se osjećaju cijenjenima. A zauzvrat, vjerojatnije je da će cijeniti druge.

2. Stavite djecu u situacije u kojima prvo moraju misliti na druge

To može biti volonterski projekt nedjeljom ili nešto tako malo kao što je ustupanje mjesta starijoj osobi u tramvaju. Kad učine nešto dobro, razgovarajte s njima o tome i nježno ih potaknite da s vama podijele kako su pomogli i kako su se zbog toga osjećali. To će pomoći djeci da shvate kako čak i mala gesta može napraviti razliku.

3. Ali nemojte ih nagraditi za pomoć drugima

Upamtite: pomoć u čišćenju vrta u susjedstvu sama je nagrada. Iako je možda primamljivo dati im materijalnu nagradu za njihov čin dobrote, to zapravo poništava svrhu. Djeca uvijek trebaju pomoći, a ne samo kad misle da će dobiti nešto zauzvrat.

4. Pomozite im da progovore kada se osjećaju frustrirano

Bilo da se radi o svađi između braće i sestara ili s njihovim prijateljem na igralištu, otvoreni dijalog s vašim djetetom o njegovim osjećajima ili stvarima koje je reklo u trenutku iritacije pomoći će mu da vidi obje strane priče. To mu također pomaže da shvati svoje pogreške i kako bi trebao postupiti u budućnosti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki