Velika je subota!

Velika je subota.Čudo Uskrsa dolazi s Svetim ognjem! Za pravoslavce Uskrs dolazi s čudom. Svake godine na Veliku subotu na svetom grobu Blagodatni oganj pada s neba u ruke jeruzalemskom patrijarhu. Do danas, misterij ostaje neriješen, iako su mnogi znanstvenici izgradili hipoteze. Za milijune vjernika diljem svijeta vatra je nebesko čudo.

Ove godine pravoslavci, katolici i protestanti slave Uskrs na isti datum, što je rijetkost. Zapadne crkve koriste gregorijanski kalendar, dok istočne crkve koriste julijanski kalendar. Sljedeća takva podudarnost bit će 2025. godine. Uskrs se također poklapa sa židovskom Pashom, kojom se slavi uspomena na masovni egzodus Židova iz Egipta.

Ljudi iz svih krajeva hrle u Jeruzalem tijekom Velikog tjedna kako bi sudjelovali u hodočašćima prije Dana uskrsnuća. Na Veliki petak odvijaju se tradicionalne procesije Via Dolorosa. Put “Put boli” koji su u 14. stoljeću uspostavili francuski redovnici, vjeruje se da je to put kojim je išao Isus Krist noseći križ do mjesta raspeća ili Kalvarije.

Pripreme za silazak Svetog ognja počinju u subotu ujutro. Svake godine kapelica Svetoga groba pažljivo se provjerava na zapaljive naprave kako bi se otklonila sumnja da je čudo djelo ljudske ruke. Obilazak provode predstavnici muslimanske zajednice u Jeruzalemu. Vrata se zatim zapečate velikim češljem pčelinjeg voska. Zapečatili su ga klerici iz Katoličke, Armenske i Koptske crkve, koji imaju kapele u velikoj crkvi Svetoga groba. To je znak da su sve svjetiljke u kapelici ugašene. Prema staroj tradiciji, jedini koji mogu primiti nebeski oganj su pravoslavci i oni ga prenose drugim kršćanskim vjeroispovijestima. Jeruzalemski patrijarh se sprema ući u kapelu, a svi vjernici utihnu.

Prema starom vjerovanju, ako na Veliku subotu ne siđe blagoslovljeni oganj, bit će to posljednji dan čovječanstva. Hram Svetog groba bit će uništen i dogodit će se Drugi dolazak. Prema legendi, jedna od svjetiljki iznad Svetog groba se sama zapali. Iz njega patrijarh pali snopove od po 33 svijeće i iznosi ih iz hrama. Svi ispruže ruke da zapale svijeće i pozdrave jedni druge s “Hristos vaskrse”!

U Bugarskoj će Blagodatni oganj biti donesen u zračnu luku Sofija između 19:00 i 21:00 sat. Odatle će biti predan svim hramovima u zemlji.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki