Rukotvorine za Božić 2024. za djecu: za školu i vrtić

Rukotvorine za Božić

Često, uoči određenog praznika, dijete, a zajedno s njim i roditelji, budu zbunjeni potrebom za tematskim kreativnim radom. Nakon što pročitate sljedeći članak, nitko neće morati razbijati glavu oko toga koje zanate pripremiti za Božić, jer materijal u njemu sadrži ne samo opis osnovnih tehnika rada s papirom, tkaninom, glinom, nitima, već i mnoge foto ideje za inspiraciju.

U ovom članku:

Anđeli i ne samo od papira za Božić

Papir je najpristupačniji materijal iz kojeg možete stvoriti prekrasne božićne proizvode.

DIY božićni rukotvorini

Tijekom rada trebat će vam sljedeći alati i materijali:

  • papir – možete koristiti širok izbor papira (od bijelog uredskog papira do svijetlih listova za pakiranje);
  • škare – moraju biti oštre, au nekim slučajevima i oštre oštrice na krajevima;
  • ljepilo – možete koristiti PVA ili ljepilo;
  • figurirani bušilica ili škare pomoći će vam da brzo stvorite lijepe i uredne otvorene uzorke na radnim komadima;
  • umjetni biseri, perle, razne vrpce itd. kao ukrasi za obrte.

Tradicionalni božićni papirnati zanati su anđeli. Možete isprintati njihove predloške ili ih sami nacrtati. Ideje o tome kako ukrasiti takvog papirnatog anđela možete vidjeti u našem izboru gotovih radova. Takvi se zanati mogu sastaviti u vijenac, objesiti na božićno drvce kao igračke ili koristiti za trodimenzionalnu ploču.

Božićni zanati za vrtić

Osim anđela od papira, možete napraviti i trodimenzionalnu zvijezdu – tradicionalni ukras za ovaj praznik u Švedskoj. Od izrezanih papirnatih figura možete izraditi tradicionalne biblijske scene, čestitke i još mnogo toga.

Božićni rukotvorini za nedjeljnu školu

Prozračna heklana ljepotica

Nježni ažurni anđeli nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Mogu se staviti na grane ili izložiti u prozorima kao ukrasi za Božić.

Obično se izrađuju od bijele pređe, ali mogu se koristiti i druge nježne svijetle pastelne boje (breskva, lila, ružičasta). Trebali biste izbjegavati svijetle, zasićene boje.

Što se tiče zahtjeva za sastav niti, prikladna je idealno glatka pređa od pamuka, lana ili svile, ali ni u kojem slučaju ne biste trebali koristiti akril, jer ova nit uvijek ima vlakna.

Što je konac tanji, to će ukras biti nježniji, ali bit će teško raditi s pretankom pređom. Optimalna debljina je 400-550 m/100 g. Udica mora odgovarati i također biti tanka – od 0,9 mm.

Ručno pletene figure mogu biti ravne ili voluminozne. Da bi im se dala potrebna krutost, rad se dobro opere tekućim deterdžentom i dobro uštirka. Zatim staviti na odgovarajuću podlogu i ostaviti da se osuši.

Sitni detalji mogu dodati jedinstveni šarm gotovom radu: rubovi od zlatnih ili srebrnih niti duž rubova krila i odjeće, perle od umjetnih bisera ili perli.

Božićni rukotvorini od perli

Razne perle i perle mogu se koristiti ne samo za ukrašavanje gotovih radova, već i kao glavni materijal za izradu božićnih privjesaka ili privjesaka koji mogu ukrasiti i, na primjer, školski ruksak.

Shema tkanja je vrlo jednostavna i bit će jasna čak i početniku. Rad počinje, u pravilu, od glave, glatko se spuštajući.

Za božićnog anđela od perli trebat će vam perle različitih boja i veličina, tanka žica ili monofilament i igla. Privjesak na žičanoj podlozi bit će čvršći, a kada se koristi monofilament, figura će biti pokretljivija. Za podlogu ne možete koristiti obične konce za šivanje, oni nisu dizajnirani za takvo opterećenje i brzo će se slomiti.

Jako važno! Ako dijete priprema takav zanat za Božić u vrtiću, tada ga ne bi trebalo ostaviti bez nadzora dok radi kako se mali dijelovi ne bi progutali ili ušli u dišni trakt.

Jednostavna izrada tjestenine za Božić

Kako bi bilo lijepo kad ne biste morali izrezati dijelove zanata, oblikovati, šivati ​​itd., Već samo uzeti gotove i sastaviti ih kao građevinski set. Ovakav način rada posebno bi odgovarao djeci koja idu u vrtić. Ispada da su takvi zanati izrađeni od tjestenine.

Veliki izbor tjestenina različitih oblika daje mašti na volju. Raspoložive dijelove konstruktora za tjesteninu možete poslagati pred svoje dijete i pozvati ga da smisli kakvog će božićnog anđela od njih sastaviti. I i i su napravljeni po istom principu.

Dijelove možete spojiti vrućim ljepilom u pištolju ili bilo kojim drugim ljepilom na bazi polimera (na primjer, ljepilom “Zmaj”). Završna faza rada je bojanje. Za to su prikladne akrilne boje ili gouache. Možete koristiti srebrnu ili zlatnu boju u spreju.

Radimo s plastelinom i polimernom glinom

Plastelin kao materijal za modeliranje i modeliranje poznat je već dugo, ali čak ni sada dječji interes za njega ne blijedi. Uživaju se igrati s njim, stvarajući zanimljive rukotvorine za školu i šire. Štoviše, nedavno su se pojavile mnoge nove vrste ovog materijala: zrak, lopta i stvrdnuti plastelin.

Možete koristiti plastelin i polimernu glinu za izradu božićnih privjesaka za božićno drvce ili magneta za hladnjak. Za to će vam, osim osnovnog materijala, trebati:

  • daska da ne zaprlja stol;
  • simulacijski nizovi; ako ih nemate, možete se zadovoljiti improviziranim materijalima (čačkalica, kalupi za kekse, čipka itd.);
  • magnetska traka za izradu magneta za hladnjak;
  • igla s okruglim krajem – pričvršćivač za vrpcu ako se igračka zatim pošalje na božićno drvce.

Igračke od stvrdnutog plastelina ostavite na sobnoj temperaturi i pričekajte dok se ne stvrdnu. Proizvode od polimerne gline potrebno je ispeći. To se može učiniti u pećnici, mikrovalnoj pećnici ili fritezi.

Jednostavni rukotvorini od filca

S filcom je lako raditi zbog činjenice da se ovaj materijal ne haba kao druge tkanine i također prilično dobro drži svoj oblik. Dijelovi proizvoda ne samo da se mogu šivati ​​čak i najjednostavnijim ručnim šavom, već i spojiti polimernim ljepilom (na primjer, “Moment Crystal”).

Skup potrebnih materijala i alata za rad je isti kao i za izradu igračaka od tkanine, a redoslijed radnji bit će sljedeći:

  1. Pripremite papirnate uzorke za dijelove budućeg zanata. Možete ih ispisati na pisaču ili nacrtati sami. Možete odmah dodati dodatke za šavove papirnatom uzorku.
  2. Pripremljene dijelove izrežite na filcu odgovarajuće boje. Uzorke možete crtati kredom u boji, običnom olovkom, flomasterom na bazi vode ili tankim komadom sapuna.
  3. Izrežite i spojite dijelove pomoću igle i konca ili ljepila. Napunite voluminoznu igračku holofiberom.

Ukrasite gotovu igračku vrpcama, čipkom, perlama i drugim ukrasnim detaljima. Anđelima možete nacrtati crte lica flomasterom.

Ažur radovi od papira (Quilling)

Lagani i prozračni božićni zanati ne samo da mogu biti pleteni, već i izrađeni od papira koristeći tehniku. Glavni materijal u ovom slučaju su tanke papirnate trake. Božićni anđeli napravljeni od njih izgledaju bestežinski poput heklanih.

Za takve božićne ukrase prikladan je obični bijeli uredski papir koji je izrezan na tanke trake, ali možete ići na drugi način – kupiti gotove papirnate trake u obrtničkoj trgovini. Ove praznine se smotaju u role, kojima se daju različiti oblici, a zatim se sastavljaju u sastav.

Najzanimljivije je to što nije potrebno lijepiti dijelove zajedno. Možete staviti list sa siluetom gotove slike u datoteku, obilno ga premazati ljepilom, a zatim rasporediti detalje na njega. Nakon što se ljepilo osuši, gotova figura će se lako odvojiti od baze.

Rođenje s kistom

Oni koji su vješti u crtanju ili tek uče, mogu napraviti odgovarajući božićni ugođaj crtanjem slike s tradicionalnim blagdanskim simbolima. Za to možete koristiti akrilne ili akvarelne boje, gouache. Izbor će ovisiti o tome na što će se slika primijeniti.

Ne ograničavajte se na papir ili platno. Kao prostor za kreativnost možete odabrati komad drveta, ravni kamen donesen s mora, glinenu ploču ili stari sat koji ste dugo željeli ažurirati. Kako bi takav ukrasni element duže zadržao svoj atraktivan izgled, sliku na vrhu mora se otvoriti lakom.

Vytynanki za nedjeljnu školu

Zimi se prozori mogu prekriti ne samo mraznim uzorcima, već i uzorcima koji učenike nedjeljne škole mogu detaljno upoznati s biblijskom poviješću ovog praznika. Da biste to učinili, samo trebate sami ispisati ili nacrtati šablone, ilustrirajući prizore rođenja Spasitelja, a zatim biti strpljivi da pažljivo izrežete svaku kovrču.

Za rezanje koristite oštar nož za papir ili škare s tankim oštricama. Kako ne biste oštetili stol tijekom rada, morate raditi tako da ispod izratka postavite, ako ne posebnu prostirku, onda barem drvenu kuhinjsku dasku.

Možete pričvrstiti gotove vytytnanki na prozor pomoću otopine sapuna. To će olakšati čišćenje stakla kada dođe vrijeme za odlaganje ukrasa. Kompoziciju prozora možete nadopuniti kovrčama i snježnim pahuljama nacrtanim pomoću šablone i paste za zube.

Ukrasi od tkanine, konca i vrpci

Tehnikom kazansha možete izraditi ne samo ukrase za kosu, već i privjeske božićnog anđela za božićno drvce. Za to će vam trebati ukrasne vrpce, perle, ljepilo i malo mašte.

Gotovo svi znaju kako napraviti snjegovića od niti tako da ih zalijepe preko balona, ​​ali unutar takve lopte možete napraviti zanat za školu koristeći bijele niti koje imitiraju snježni pokrivač. U sredini možete postaviti anđela ili likove Marije, Josipa i djeteta, izrađene bilo kojom od gore navedenih tehnika.

Božićnu igračku anđela možete napraviti po principu lutke motanke, a ako kod kuće imate šivaći stroj i odgovarajuće vještine, sašijte unutarnju lutku u stilu Tilde.

Rukotvorine za Božić dobar su način da provedete zanimljivo i korisno vrijeme. Uostalom, gotovi radovi bit će prekrasan ukras za vaš dom ili za najmilije u čast ovog svijetlog praznika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki