Kasna trudnoća je dobra za djecu




Foto: iStock/Gulliver

Svi govore o ranoj trudnoći i dobrobitima koje ona donosi. Kako su mlada tijela mnogo prikladnija za rađanje zdravih beba koje rijetko imaju urođene bolesti. Kako se majka koja rano porodi puno brže može vratiti u formu i pripremiti se za sljedeće dijete.

Najnovija istraživanja uspjela su preokrenuti stereotip koji se nameće godinama. Mlade karijeristkinje koje su do posljednjeg trenutka odgađale rođenje prinove napokon će po svemu sudeći moći odahnuti.

Istraživanje je proveo Sveučilište Aarhus u Danskoj i rezultati su doista impresivni. Evo dva važna nalaza koja ćemo spomenuti:

Prvo otkriće vezano je uz rast djece u dobi od 7 do 11 godina.

Prema istraživanju, u ovoj dobi djeca starijih roditelja puno bolje prolaze u socijalizaciji i emocionalnim problemima odrastanja. S druge strane, djeca mlađih roditelja osjetljivija su na emocionalne poremećaje, imaju poteškoća s pridruživanjem grupama i zbližavanjem s nepoznatim osobama. Te se razlike obračunavaju u ovom razdoblju rasta. Nakon 15. godine problemi nestaju i svi se počinju podjednako nositi s prethodno uočenim situacijama.

Drugo zapažanje obuhvaćeno istraživanjem je stav samih roditelja prema djeci.

To snažno utječe na njihov rast i, možda, uzrokuje razlike od drugog promatranja. Mladi roditelji puno emotivnije doživljavaju odgoj i odgoj svoje djece. Njihovi živčani impulsi snažno utječu na djecu i odražavaju se na njih. Djeca postaju osjetljivija i zatvorenija. Otuda i poteškoće u njihovoj komunikaciji.

Od ostalih se izdvajaju zreli roditelji koji su čekali pravi trenutak i dugo planirali pojavu djeteta u svom životu. Pripremljeniji su za odgoj i trude se razumjeti svoju djecu. Uravnoteženije reagiraju na emocije i raspoloženja adolescenata.

Očito je zreo stav prednost u odnosu na mladost. Dakle, drage dame, ne brinite o “kašnjenju”. Sačekajte pravi trenutak i u potpunosti se posvetite obrazovanju i odgoju svoje djece.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki