A tajna sretnog braka je…




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Koji je recept za sretan brak? Prema novoj studiji, ključni element doista je seks. Istraživači su otkrili da snošaj zapravo utječe na emocionalnu privrženost parova i obećava zadovoljavajuće i dugoročne veze.

Glavni autor nove studije je dr. Andrea Meltzer sa Sveučilišta u Floridi, a nalazi njegovog tima objavljeni su u časopisu Psychological Science.

Iako se do sada vjerovalo da krevetske aktivnosti samo kratkoročno pomažu vezi, prema američkim stručnjacima seks može pridonijeti dugoročnom sretnom braku. Nažalost, prema podacima Međunarodnog društva za seksualnu medicinu, manje od 24% oženjenih ljudi ima spolne odnose 4 ili više dana u tjednu. U ostalom, milovanja ispod pokrivača također bi se mogla svrstati u fatamorganu.

Meltzer i njegovi kolege tvrde da nam snošaj daje dugo razdoblje seksualnog zadovoljstva, što također povećava zadovoljstvo u vezi. Njihova teorija temelji se na eksperimentalnom istraživanju među 214 bračnih parova u različitim fazama braka. Volonteri su morali ispuniti posebne upitnike i detaljno izvještavati o svom intimnom životu. Tako su znanstvenici došli do zaključka da nas ljubavne aktivnosti ispunjavaju entuzijazmom i obožavanjem drugog za dva dana unaprijed.

Ovo je otkriće bilo istinito čak i nakon što se uzmu u obzir brojni mogući zbunjujući čimbenici, uključujući dob, spol, osobine ličnosti, duljinu veze i druge. Kao što se implicira, parovi koji su imali redovite spolne odnose izrazili su daleko veće zadovoljstvo svojim partnerom i činilo se da imaju stabilniju vezu.

Meltzer vjeruje da su rezultati istraživanja važni jer podupiru prethodna istraživanja koja sugeriraju da seks igra sastavnu ulogu u dubini emocionalnih odnosa.

Izvor bgnes

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki