Školski sastanak: 3 savjeta za roditelje ako im dijete grde

Sve majke i očevi povremeno dolaze na roditeljske sastanke. Neki roditelji su smireni u vezi s takvim događajima, dok su drugi previše lijeni da idu tamo svaki put.

Ali majkama i očevima iz obje kategorije neće biti posebno drago biti u uredu u kojem se održava sastanak ako se njihova djeca tamo grde, ako se o njima govore ružne riječi.

Roditelji će se, kada učitelj kaže nešto loše o njihovom sinu ili kćeri, htjeti zauzeti za svoje dijete i zaštititi ga. Oni to svakako moraju učiniti, ali moraju postupiti ispravno. Što ćete točno morati učiniti? O tome će biti više riječi u nastavku.

Saberi se

Ako se učitelj nepravedno ponaša prema djetetu, roditelji sigurno neće vikom popraviti situaciju niti je promijeniti na bolje. Ako mama i tata dopuste sebi da pokažu emocije, onda će učitelj sigurno reagirati na to i reći nešto kao odgovor.

To će ih još više isprovocirati, tjerati da nastave nešto govoriti učitelju, uslijed čega će se rasplamsati sukob. To nikome neće koristiti, a učitelj će samo imati razloga reći da se dijete ugledalo na roditelje, da je postalo neuravnoteženo kao i oni.

tata
Fotografija: Pixabay

Slušajte obje strane

Stav nastavnika se mora čuti. Također, mama i tata trebaju razgovarati sa svojim djetetom, saznati od njega što misli o tome što se događa u školi.

Poznavanje situacije iz različitih kutova pomoći će roditeljima da ponude adekvatan izlaz iz situacije koji će odgovarati i djetetu i učitelju.

Razgovarajte s roditeljima kolega iz razreda

I sa svojim roditeljima. Mame i tate koji su na susretu naišli na kritike ili neugodne riječi upućene svom djetetu neka razgovaraju s roditeljima drugih učenika.

Sasvim je moguće da i njihova djeca imaju pritužbi, da ih također učitelj stalno grdi. Također je vrijedno pitati svoje dijete što njegovi kolege iz razreda kažu o učitelju i kako komuniciraju s njim.

Uz pomoć takvih razgovora, mama i tata će moći razumjeti je li učitelj kompetentan i treba li poduzeti radikalne mjere. Ako je situacija uznapredovala, tada se trebate obratiti ravnatelju, zamoliti ga da intervenira u situaciji, da riješi problem s učiteljem.

Ovaj model roditeljskog ponašanja je win-win. Pomoću njega mama i tata uvijek će moći riješiti djetetove probleme u školi i pobrinuti se da svi budu zadovoljni ishodom situacije.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki