Oko čega se bračni parovi najčešće svađaju




Foto: iStock/Gulliver

Nažalost, u svijetu postoji sve veći trend nesporazuma između bračnih parova. Najnovije studije pokazuju da se 70% parova svađa gotovo svaki dan, a razlozi za to su najčešće vezani uz novac, kućanske obveze, nedostatak slobodnog vremena, restriktivne okvire, podcjenjivanje i ljubomoru. Ukupna ideja obiteljskog života prije braka oštro odudara od stvarnosti koja se javlja nakon toga. S početkom zajedničkih dužnosti i preuzimanjem odgovornosti, odnos između muškaraca i žena u većini slučajeva dramatično se mijenja.

Novac

Njih nikad dosta, ali njihov konstantan nedostatak ili oskudica može pokidati i najčvršću vezu. Svaki drugi par barem jednom tjedno posvađa se oko obiteljskog budžeta. Štoviše, pogledi žena i muškaraca na ispravno potrošen novac radikalno se razlikuju. Žene su općenito sklone veliki dio obiteljskog budžeta potrošiti u nekom shopping centru na hrpu nepotrebnih i besmislenih kupnji. Muškarci su, s druge strane, skloni trošiti na hobije, zabavu s prijateljima i nove tehničke akvizicije. U oba slučaja, suprotna strana je potpuno spremna zaustaviti čvrst i vrtoglav skandal.

Obveze

Nikad im kraja. Od pamtivijeka se vjerovalo da je ženi mjesto uglavnom u kuhinji. U suvremenom svijetu ovaj je stereotip gotovo potpuno razbijen. Moderna žena je dokazala da se podjednako dobro nosi s boravkom u kuhinji i odgojem djece, kao i sa svojim profesionalnim obvezama. Većina muškaraca gotovo nikada ne preuzima inicijativu kada su u pitanju kućanski poslovi. A u rijetkim prilikama kada se dogodi, obično je popraćeno nevoljkošću. Jedan od najčešćih skandala vezan je upravo uz ovaj dosadan, ali obavezan dio obiteljskog života.

Nedostatak slobodnog vremena

U današnjoj užurbanoj i stresnoj svakodnevici sve manje uspijevamo pronaći osobno vrijeme za sebe. Taj nedostatak pak u nama izaziva laku razdražljivost i čini nas lakom metom lošeg raspoloženja. A jedan od najnegativnijih faktora za vezu je nedostatak dobrog raspoloženja.

Rubni okviri

Uobičajene obiteljske linije – “Nemoj ići tamo”. Nemoj to činiti. “Možeš ići, ali neko vrijeme”. Vrlo je vjerojatno da ih čujete prilično često. U većini slučajeva vaš psihološki stav činit će upravo suprotno ili drugim riječima – “Zabranjeno voće je najslađe.” Stoga, ako želite uživati ​​u dugoj i skladnoj vezi, izbjegavajte povlačenje ovih okvira.

Podcjenjivanje

Osjećaj podcijenjenosti prilično je česta pojava u vezi. Pogrešno je mišljenje da su time više pogođene žene. Danas se sve više muškaraca osjeća nedovoljno cijenjenim od strane svojih nježnih partnerica. Protuneopravdana očekivanja vrlo često mogu postati uzrokom neizbježnog kraja veze.

Ljubomora

Ljubomora je možda najopasniji osjećaj u vezi, pogotovo kada je bolna. Od toga najčešće pate oni koji se osjećaju podcijenjeno od strane partnera. Naravno, druga je stvar ako ne vjerujete svojim partnerima, a druga vam strana daje dovoljno razloga za to. U takvom slučaju, malo je vjerojatno da bi ta veza dugo ostala na horizontu. Teško je odrediti koji je od dva spola skloniji ljubomori. Žene puno teže prevladavaju emocionalnu nevjeru nego muškarci – fizičku nevjeru. A kada je riječ o nevjeri, prema statistici, na ljestvici vode muškarci u potpunoj prednosti.

Ali budimo iskreni! Nema bračnog para koji se međusobno ne svađa i živi mirno i spokojno kao iz bajki. Štoviše, sami sporovi u određenoj mjeri imaju i svoju pozitivnu stranu. U praksi je dokazano da parovi koji se svađaju imaju veće realne šanse da izglade nesporazume među sobom.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki