Muškarci nose štikle da ‘prođu milju u njezinim cipelama’

18. ožujka (subota) u 11 sati ispred Nacionalne palače kulture održat će se po peti put u Bugarskoj međunarodna kampanja “Prohodaj kilometar u njezinim cipelama” u kojoj muškarci obuvaju ženske cipele na visoku petu kako bi skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama.

Nakon marša slijedi projekcija filma i izložba koja podržava poruke kampanje. Organizatori su Bugarski ženski fond, Bugarski helsinški odbor, Fondacija “Resource Center – Bilitis”, Vijeće žena izbjeglica u Bugarskoj, predstavništvo Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, uz ljubaznu podršku Nacionalne palače Kultura i kino Lumiere Lidl.

Ove godine, Ruth Koleva, koja će biti domaćin događaja, također stoji iza inicijative. a za sudionice koje će se natjecati u štiklama organizatori će osigurati posebne ulaznice za humanitarnu projekciju filma „Maska s kojom živiš“ Svi koji simpatiziraju borbu protiv nasilja nad ženama, kao i svi znatiželjni naučiti više o tome kako prepoznati i odgovoriti na različite oblike zlostavljanja. Štikle nisu obavezne, ali dobro raspoloženje jest!

Organizatori još jednom pozivaju muškarce da izraze solidarnost s ozlijeđenim ženama i kažu „Ne nasilju!“ Prema studiji Agencije EU za temeljna prava iz 2014. godine, 28% žena u Bugarskoj doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje nakon 15 godina, a više od polovice ispitanica (56%) ne zna za postojanje specijaliziranih institucija i službi za zaštitu žrtava.Ove zapanjujuće statistike otkrivaju sumornu stvarnost preko milijun žena u Bugarskoj, dakle kategorično protivljenje i osuda nasilja u obitelji aktualniji su i potrebniji nego ikad U znak podrške žrtvama nasilja i obilježavanja nadolazećeg marša, 17. ožujka navečer bit će osvijetljeno pročelje Nacionalne palače kulture. gore u ružičastom.

Povorkom organizatori žele usmjeriti pozornost društva i institucija na potrebu hitne ratifikacije tzv. “Istanbulska konvencija” – jedini međunarodni dokument koji ima za cilj potpunu eliminaciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Zahtijeva od država da donesu i provedu tri skupa mjera u svojim nacionalnim zakonodavstvima: sprječavanje nasilja, zaštita žrtava i kazneni progon počinitelja. U sva tri područja definira bogat skup mjera. Na primjer, u području kaznenog progona počinitelja zahtijeva kriminalizaciju psihičkog nasilja, uhođenja, fizičkog nasilja, seksualnog nasilja, prisilnog pobačaja itd. Neka od tih djela su zločini prema bugarskom kaznenom zakonu, ali druga nisu.

Humanitarna projekcija filma “Maska s kojom živiš” prirodan je nastavak povorke “Prođi kilometar u njezinim cipelama” i održat će se 31. ožujka u 18.30 sati u kinu Lumiere Lidl. Film predstavlja niz intervjua i susreta s potresnim osobnim pričama koje otkrivaju šokantne posljedice stalnog pritiska na dječake da sakriju svoje osjećaje i ponašaju se kao “pravi muškarci”, što postaje katalizator za stvaranje zlostavljača.

Na dan projekcije gledatelji će također imati priliku prisustvovati sofijskoj premijeri dobrotvorne izložbe „Pravo lice nasilja”. Izložba se sastoji od 19 autorskih interpretacija 13 bugarskih ilustratora i umjetnika na tu temu. Svi oni bile su sudionice natječaja Bugarskog fonda za žene, u sklopu kampanje “#Every4You”, čiji je cilj bio pomaknuti fokus javnosti sa žrtava nasilja na počinitelje.

Mjesta za projekciju filma Maska s kojom živiš i prezentaciju izložbe Pravo lice nasilja možete rezervirati putem Eventbritea. Događaj je u dobrotvorne svrhe, no gledatelji se potiču da daju malu donaciju za podršku programima Bugarskog ženskog fonda za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u obitelji. Više o konkretnom radu Fonda .

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki