Odakle dolaze djeca: objašnjavanje djetetu jednostavnim jezikom

Za djecu predtinejdžerske dobi razgovor s roditeljima važan je dio kako odgoja tako i psihičkog sazrijevanja.

I pitanja: “Mama, odakle sam došao?”, “Mama, kako si me dobila?” – jedna od obaveznih u programu dječjeg istraživanja svijeta.

Priča oLesja Tiščenko, gestalt praktičar za rad s parovima, malim grupama i timovima.

Prije svega, pitajte svoje dijete zašto ga zanima, odakle pitanje. Često ovo pitanje daje uvid u to kako postupiti. Da ne ispadne kao u vicu o Vovočki, koji je pitao tatu za pobačaj. Nakon što je tata sve potanko ispričao i pitao zašto njegovog sina zanima ova tema, Vovočka je odgovorio da je na radiju čuo pjesmu: “I valovi ječu, i plaču, i udaraju o bok broda…”.

Nema potrebe za pretjeranim licemjerjem u vidu bajke o rodama i kupusu. Ali maksimalna otvorenost i izravnost također su beskorisni.
U dobi od 3-7 godina djetetu nisu potrebni fiziološki detalji – oni su mu neshvatljivi. A priče iz serijala „Tata i ja se jako volimo i iz ove smo ljubavi dobili tebe“ u potpunosti zadovoljavaju dječju znatiželju.

djece
Fotografija: Pixabay

Ako je dijete starije, “opća” priča najvjerojatnije neće zadovoljiti njegovu znatiželju. Ako se pitanja nastave, recite izravno: “Majka te rodila.” U pravilu je ova formulacija dovoljna za većinu djece.

Ako je vaše dijete vrlo radoznalo i zainteresirano za proces ulaska u mamin želudac, izravan odgovor možete izbjeći rečenicom da je pojava osobe veliko čudo (a tu nikad ne lažete) i okrenuti razgovor kako ti je drago da ti ovo čudo sad sjedi u krilu i postavlja pametna pitanja. Zagrlite, poljubite, recite mu/joj koliko ga/ju volite. A beba, radosna i zadovoljna, trčat će svojim poslom. Ili će se prebaciti na neku drugu temu koja ga zanima, pošteđujući vas priopćavanja bioloških detalja.

S djecom starijom od 10 godina već možete pažljivo razgovarati o menstruaciji i mokrim snovima, o tome zašto su dječaci i djevojčice različiti. Više od 12 – o željama i masturbaciji.

Općenito, tema seksualnih odnosa ne bi trebala biti tabu u obitelji. Ali bez ikakvih ekscesa. Informacije je bolje iznositi postupno, u skladu s dobi i percepcijom djeteta.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki