Emocionalne ninje – Kako naučiti našu djecu da se nose sa nasiljem




Foto: iStock/Gulliver

I djeca i odrasli ponekad se nađu u situacijama u kojima su emocionalno i psihički zlostavljani. Što ih prije naučimo nositi se s tim i ostati stabilni, to bolje – i za njih i za nas.

Evo 5 stvari koje trebate naučiti svoju djecu kako bi postala “emocionalne ninje” i suprotstavila se maltretiranju:

1. Definirajte svoje osobne granice

Emocionalne ninje znaju da je u redu reći “ne” i bore se za svoje granice.

Također, različiti ljudi imaju različite granice. Roditelj mora pomoći djetetu da uspostavi svoje – specifične i stroge – i da ih se drži. Tako će s vremenom početi cijeniti pravila i samo sebi postavljati granice.

2. Usredotočite se na sebe

Djeca vole ugađati jedno drugome i ponekad se frustriraju ako se drugo dijete ponaša sebično i ne uzvrati gestu. Naučite ga da se usredotoči na vlastite misli, osjećaje i reakcije te da preuzme odgovornost za vlastitu zabavu. Ovo je sjajan način da naučite emocionalnu snagu.

Ako ga netko ikada pokuša maltretirati, a ono ostane stabilno i interno fokusirano, agresoru će dosaditi.

3. Odmaknite se od situacije

Djetetu je najteže distancirati se kada osjeća da je situacija nepravedna. Ali to je i prva stvar koju mora naučiti. Ista se taktika može uspješno upotrijebiti pri suočavanju s otrovnom odraslom osobom.

Zapamtite da odstupanje ne znači nužno i fizičko povlačenje. To može značiti mentalno distanciranje od neugodne situacije razmišljanjem umjesto o njoj o dobroj priči ili mjestu koje volite.

Kada vaše dijete nauči ovu vještinu, postat će emocionalno jače.

4. Odgovorite ljubazno

Očito, to se ne odnosi na slučajeve udaranja, uznemiravanja ili zlostavljanja drugih. Ovo su situacije u kojima svađa neće voditi nikuda.

Naučiti dijete da jednostavno odgovori s “hvala što si podijelio” često razoruža verbalnog zlostavljača ili onoga koji ne kaže ništa lijepo.Teško je nastaviti vrijeđati kada vam netko zahvaljuje za vaša loša djela.

Ako dijete pita zašto treba zahvaliti prijatelju koji je postao neprijatelj, recite mu da je znati istinu, čak i ako boli, uvijek je bolje.

5. Obratite pozornost na svoje osjećaje i zapamtite koje su vas riječi ili postupci potaknuli na reakciju

Dopustite djetetu da s vama razgovara o tome što se dogodilo, izlije svoje osjećaje i plače kod kuće, u okruženju sigurnosti i udobnosti. Kada zna da svoje emocije može izraziti kasnije s vama, bit će mu lakše kontrolirati ih u trenutku sukoba.

Ovo je i dobra prilika da nauči zašto je u krizi dobro zastati i razmisliti te da postoje toksična prijateljstva koja za njega nisu dobra.

Svi zaslužujemo mir i sigurnost u našim odnosima. Ponekad je ovo najteža lekcija koju naučimo dok postajemo emocionalni ninje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki