Najmlađi dobitnici Nobelove nagrade

Nobelova nagrada je najprestižnija nagrada u području znanosti, književnosti i društvenog djelovanja.

Mnogi istaknuti znanstvenici i pisci godinama pokušavaju doći do željne nagrade. Međutim, među laureatima ima i onih koji su uspjeli dokazati svoju genijalnost u prilično mladoj dobi:

1. Malala Yousafzai. Djevojka iz Pakistana nagradu je dobila sa samo 17 godina. Bila je aktivna u javnom životu, pokazavši cijelom svijetu koliko je teško živjeti pod talibanskim režimom. Usput, teroristi su bili vrlo nezadovoljni aktivnostima djevojčice: jednom su pucali u njezin školski autobus. Malala piše svoju BBC kolumnu od svoje 11 godine. Djevojčica je aktivno pozivala vlasti da svim djevojčicama omoguće pravo na obrazovanje. Međutim, aktivistica za ljudska prava je teško ozlijeđena, nakon čega je bila prisiljena na dugotrajno liječenje. Sada je postala poznata cijelom svijetu i UN-ova je ambasadorica mira.

2. William Lawrence Bragg. U dobi od 25 godina Australac je mogao dobiti Nobelovu nagradu za fiziku. U ovoj grani znanja taj je rekord neoboren još od 1915. godine. William je bio počašćen jer je mogao dati vrijedan doprinos proučavanju kristala pomoću X-zraka.

3. Frederic Joliot-Curie. Godine 1935., zajedno sa suprugom, dobio je nagradu iz kemije za sintezu novih radioaktivnih elemenata. U trenutku primanja Nobelove nagrade Francuz je imao 35 godina, a njegova supruga Irene Joliot-Curie bila je 3 godine starija od supruga.

Najmlađi dobitnici Nobelove nagrade

4. Rudyard Kipling. Britanski pisac i pjesnik dobio je prestižnu nagradu u 42. godini života za svoj izniman talent.

Foto: iz otvorenih izvora

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki