Kako dezinficirati sjeme rajčice za početnike: 3 načina za zaštitu sadnica od bolesti

Mnogi početnici u vrtlarstvu smatraju da sjeme nije potrebno tretirati prije sjetve, jer će samo tako niknuti.

Ali, prema stručnjaku online izdanja BelNovosti, agronomu i krajobraznom dizajneru Anastasiji Kovrizhnykh, ova izjava je daleko od stvarnosti.

Sjemenke doista mogu u početku dobro klijati i razvijati se, ali onda se počnu javljati problemi u obliku svih vrsta bolesti – crna noga, fusarium itd.

Razlog je upravo taj što prije sadnje nije tretirano sjeme u čijoj se ljusci mogu nalaziti patogene bakterije i spore.

Votka

Za dezinfekciju sjemena možete koristiti 70% votku. Namočite sjemenke u votku 10 minuta, zatim ih isperite čistom vodom. Nakon toga sjeme je spremno za klijanje.

Rassada
Fotografija: © Belnovosti

Otopina Bacillus subtilis

Također možete koristiti otopinu Bacillus subtilis. Stavite sjeme u otopinu i pričekajte da se pojave klice. Bacillus subtilis će prodrijeti u ljusku sjemena i pospješiti njihovo klijanje, te zaštiti klijance od bolesti.

klorheksidin

Ova je opcija prikladna za ljetne stanovnike koji misle da bi njihovo sjeme moglo biti zaraženo kasnom mrljom ili kladosporiozom. Za dezinfekciju sjemena potrebno je u odgovarajuću posudu uliti 0,5% otopinu klorheksidina, a zatim u nju uroniti sjeme 10-60 minuta.

Ranije smo naveli 5 razloga zašto sadnice mogu uvenuti.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki