Probajte napraviti vrhunsku božićnu cjepanicu sa šumskim voćem za svečani stol i impresionirajte svoje goste!
Za biskvit
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 70 gr. granulirani šećer
- 70 gr. pšenično brašno, prosijano
- 20 gr. kakao, prosijani
- narančina korica, od 1 naranče
Za mousse punjenje
- 6 bjelanjaka
- 1 prstohvat soli
- 30 gr. granulirani šećer
- 120 gr. pokrivač
- 20 gr. maslac
Za glazuru
- 300 gr. kuvertura bijela sitno nasjeckana
- 200 gr. vrhnje 35%
Za posluživanje
- šećer u prahu
- 100 gr. Šumsko voće
Metoda izvršenja
Zagrijte pećnicu na 200°C na zraku.
U tepsiju 25×35 cm stavite list masnog papira.
Jaja, žumanjke i šećer ulijte u zdjelu miksera i mutite pjenjačom velikom brzinom 6-7 minuta dok se dobro ne zapjene.
Dodajte prosijano brašno, prosijani kakao i koricu.
Lagano miješajte plastičnom kuhačom, nastojeći da ne izgubite previše volumena naše smjese.
Izlijte smjesu u tepsiju i pecite 10 minuta dok ne nabubri. Da bismo bili sigurni da je pečen biskvit trebamo probosti nožem i ako izađe čist znači da je pečen.
Izvadite pleh iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi na rešetki.
Za mousse
Bjelanjke s 1 prstohvatom soli ulijte u zdjelu za miješanje i tucite pjenjačom dok ne postanu pjenasti.
Dodajte malo po malo šećera u prahu. Nakon što postane pahuljast i sjajan, kušajte malo meringue da vidite je li se granulirani šećer potpuno otopio. Ako se nije otopilo, nastavite mutiti još neko vrijeme.
Ulijte čokoladu i maslac u zdjelu, stavite u mikrovalnu na 800 W 30 sekundi i ostavite na neko vrijeme.
Dobro izmiješajte dok smjesa ne postane homogena.
Čokoladu prebaciti u veću zdjelu, uzeti 1/3 meringuea, dodati u čokoladu, te lagano plastičnom kuhačom miješati dok smjesa ne postane homogena.
Ostatak meringue u 2 dijela dodajte u smjesu, svaki put vrlo lagano miješajući dok se potpuno ne homogenizira.
Mousse prebacite u hladnjak da se zamrzne.
Za glazuru
Stavite bijelu kuverturu u zdjelu srednje veličine.
Stavite lonac na srednju vatru.
Dodajte vrhnje i maknite prije nego što počne kuhati.
Kremu ulijte u kuverturu. i ostavite stajati 1 minutu da omekša.
Smjesu promiješajte plastičnom kuhačom da se homogenizira.
Stavite u hladnjak na najmanje 8 sati da se dobro zamrzne.
Za postavljanje
Skinemo masni papir sa spužve, te je premjestimo na radni stol dužom stranom prema nama.
Mousse smjesu ravnomjerno rasporedite i pažljivo zarolajte.
Izvadite ganache iz hladnjaka, prebacite ga u zdjelu miksera i tucite dok ne postane pjenast.
Ganache lopaticom rasporedite po cijeloj površini rolade.
Na vrh stavite bobičasto voće, pospite šećerom u prahu i poslužite.
akispetretzikis.com