Kako naša prehrana mijenja našu kožu: istine i mitovi

Baš kao i sunce i drugi čimbenici iz okoliša, naša prehrana ima primarnu ulogu u očuvanju zdravlja naše kože, na koju, čini se, izravno, pozitivno ili negativno, utječe konzumacija određenih namirnica.

Koliko je važna naša koža? Mogli bismo ga definirati kao organ koji odražava opće zdravlje našeg tijela, kako bismo barem malo razumjeli njegovu važnost u ljudskom tijelu. Uostalom, “Ako ste zdravi iznutra, bit ćete zdravi i izvana”, objašnjava nutricionistica Nicole Hopsecger. Doista, mnogi ljudi razumiju važnost ovog organa koji izvana obuhvaća naš radni mehanizam.

Nije slučajnost da jedna od najpopularnijih aplikacija za društveno umrežavanje, Tik Tok, ima više od 37,7 milijardi pregleda videa o našoj koži, od novih metoda protiv starenja, uloge Ashwagandhe u borbi protiv akni, do limfne drenažne masaže – nježne oblik masaže koji se koristi za ublažavanje oteklina lica i obnavljanje bora lica.

Dakle, dok je šira javnost sve svjesnija važnosti održavanja dobrog zdravlja svoje kože na sve načine i načine, stručnjaci sve snažnije inzistiraju na ulozi naše prehrane u tome. Čak i ako bacamo novac na skupe kreme koje obećavaju vratiti vrijeme ili na sapune koji “brišu” akne s karte našeg tijela, uostalom, ništa ne brine bolje o našoj koži od poboljšanja prehrambenih navika. Zašto; Jer na kraju krajeva, čini se da oni na njega utječu jednako snažno kao i drugi čimbenici okoliša. Ili jednostavnije, kako kaže dermatolog dr. Lauren Ploch, u New York Timesu, “naša prehrana apsolutno utječe na našu kožu, jer je izgrađena i održavana hranjivim tvarima u hrani.”

Može li ono što jedemo doista promijeniti našu kožu?

Baš kao što izlaganje suncu može pozitivno ili negativno utjecati na našu kožu, hrana koju jedemo faktor je okoliša koji utječe na njezino zdravlje. Na primjer, uravnotežena prehrana može promicati zdravu kožu, smanjiti kronične bolesti i spriječiti prerano starenje. Zapravo, mnoga istraživanja i znanstvena izvješća na tu temu inzistiraju na tome da smo ono što jedemo.

Utjecaj prehrane na zdravlje kože prirodno se razlikuje od osobe do osobe. Neki ljudi mogu jesti što god žele i nikad nemaju problema, dok drugi mogu popiti čašu vina i razviti vruće, zajapureno lice. Ali tko od nas nije čuo ili vidio priču u kojoj je promjena prehrane pacijenta izliječila kronično stanje kože. Poput đumbira za mučninu ili trljanja prsa za prehladu, dijete su uvelike postale moderni narodni lijekovi za naš najveći organ: kožu.

Ali odnos između prehrane i kože nije samo Tik Tok trend ili jednostavna masovna praksa svedena na magnolije i korijenje cvijeća. Njegov glavni oslonac i analitičar ostaje znanost koja istražuje ovu složenu funkciju i njezini su nalazi često zanimljivi. Na primjer, studija Yahye Mahamat-Saleh i njezina tima iz Centra za istraživanje epidemiologije i zdravlja, Medicinskog sveučilišta u Parizu objavljena 2019. godine, koja istražuje vezu između mediteranske prehrane i raka kože. Istraživači su otkrili da su žene u Francuskoj koje su slijedile mediteransku prehranu imale značajno manji rizik od raka kože od onih koje nisu. Autori su pretpostavili da su antioksidativni i protuupalni učinci prehrane mogli igrati ulogu.U skladu s tim, studija koju je 2019. u Nizozemskoj proveo Odjel za dermatologiju Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus MC, Rotterdam, nakon analize podataka o prehrani 2800 starijih osoba otkrila je da žene koje jedu više voća, povrća, ribe i hrane bogate vlaknima imali su manje bora od onih koji su jeli više mesa i grickalica. Sveučilište u Manchesteru svojim istraživanjem (2010.) inzistira na tome da konzumacija oko tri žlice dnevno paste od rajčice, koja je bogata antioksidansom likopenom, može zaštititi kožu od štetnog utjecaja sunca.

Odjel za dermatologiju na Sveučilištu Paris Est Créteil u Francuskoj ističe da se protiv psorijaze može boriti mediteranska prehrana, a smanjenje unosa slatke i škrobne hrane poput gaziranih pića, slatkiša, bijelog kruha i tjestenine pomaže u smanjenju znakova psorijaze. prema Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Baltimoreu.

I koje je opće pravilo?

Iako hrana na svakoga djeluje različito, neke vrste češće negativno utječu na ljudsku kožu od drugih.

Tipičan primjer je visoko prerađena brza hrana ili grickalice, koje su obično bogate zasićenim masnoćama, natrijem i nepotrebnim kemikalijama koje ne opskrbljuju naše tijelo hranjivim tvarima. Slatka hrana zauzvrat može povećati našu razinu kortizola, što dovodi do akni i drugih stanja kože. Šećer, naravno, ne morate u potpunosti izbaciti iz prehrane, ali pokušajte ga unijeti u uravnoteženije obroke.

koža

Iako bi ovo moglo biti opće pravilo, vrste hrane koje najviše utječu na našu kožu ovise o problemima koje svatko od nas ima. Na primjer, ovo su neke namirnice koje često pogoršavaju sljedeća uobičajena stanja kože:

Akne: Hrana s puno masti ili šećera ili hrana s visokim glikemijskim indeksom
Rosacea: Vino, alkohol, kava i drugi proizvodi koji sadrže kofein
Psorijaza: Prerađena hrana s visokim udjelom šećera ili masti

Dakle, koje skupine hrane mogu pomoći u ovim stanjima? Organska i neprerađena hrana i proizvodi, svježe voće i povrće, neprerađeno meso, bijelo meso i riba, zdrave masti i voda. Vrlo su važne i namirnice koje sadrže masne kiseline koje pomažu u održavanju kože čistom. Na primjer, pržena hrana obično ima visoku razinu zasićenih masti, što vjerojatno neće koristiti vašoj koži. Namirnice poput oraha ili fileta lososa sadrže omega-3 masne kiseline koje su neophodne za mnoge tjelesne funkcije, uključujući zdravlje stanica kože.

Kada je riječ o odabiru zdravih masnoća, odlučite se za avokado, ribu (losos, tuna, pastrva, haringa itd.), orašaste plodove (bademi, kikiriki, orasi itd.), sjemenke (lanene sjemenke, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta itd.) .), tamna čokolada, jaja i maslinovo ulje. Osim masne hrane, u prehranu možete uključiti i grožđe, brokulu, slatki krumpir, soju, zeleni čaj, papriku, kivi, špinat, mrkvu, naranču i jogurt kako biste poboljšali svoju kožu i opće zdravlje.

prototema.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki