6 načina kako pripremiti dijete za dolazak brata/sestre




Foto: iStock/Gulliver

Postati majka po drugi put prekrasno je i uzbudljivo, ali i vrlo različito. Ovoga puta ne radi se samo o vama i vašem rastućem trbuhu, morate misliti i na svoje drugo dijete i kako će ono podnijeti promjenu. Vrlo često stariji očevi ili kakiji osjećaju ljubomoru ili se povlače u sebe kada se pojavi novi član obitelji. Stoga vam nudimo nekoliko savjeta kako pripremiti svoje dijete.

1. Knjige, knjige i još knjiga

Bilo da izvadite njihove stare knjige za bebe ili kupite nove, čitanje s djetetom o skorom dolasku novog člana obitelji ima mnoge prednosti: vrijeme za maženje, dobar razgovor, razlog da se zajedno opustite na kauču.

2. Vrijeme zajedno

Iako trenutno nije preporučljivo baviti se nekim omiljenim aktivnostima iz djetinjstva kao što su tobogani, možete imati mnogo posebnih avantura sa svojim djetetom prije poroda. Nakon dolaska bebe bit će vam jako teško provoditi vrijeme nasamo sa starijim djetetom, pa je sada savršeno vrijeme.

3. Stavite se u njihove male cipele

Predvidite djetetova pitanja o tome tko će ostati s njim/njom kada mama i tata odu u bolnicu po bebu i pripremite odgovore. Objasnite im kako će točno dan proteći što detaljnije. Objasnite im što će se dogoditi kada svi dođu kući i zašto je važno da budu dio bebinog života.

4. Komunicirajte s drugim bebama

Ako vaša prijateljica ima dijete, dogovorite spoj sa starijim djetetom. Postavite neka pravila: “Bebu diramo samo po trbuhu i nožicama, nikako blizu očiju.” Pokušajte govoriti tihim tonom. Malo vježbe učinit će da se veliki brat/sestra osjeća pripremljeno.

5. Ne dijelite prerano

Dječji koncept vremena pomalo je nejasan. Neki stručnjaci preporučuju da odgodite objavljivanje velikih vijesti dok vam se trbuh ne počne vidljivo nazirati. Treći pak savjetuju da objavu objavite oko opipljive vremenske crte, na primjer, “Vaš mlađi brat/sestra će biti ovdje točno oko Uskrsa.”

6. Prihvatite neizbježno

Mogu se češati. Mogu mahnito vrištati i plakati. Rivalstvo među djecom je stvarno. Najbolji pristup je suosjećati s njima, prihvatiti njihove osjećaje i uvjeriti ih u svoju ljubav. Sposobnost djeteta može vas šokirati, ali isto tako i dubina njegove ljubavi prema bratu ili sestri.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki