Protiv gripe je besplatno cijepljeno 30.900 Bugara starijih od 65 godina

Već je 30.900 Bugara u dobi od 65 i više godina besplatno cijepljeno protiv gripe u okviru Nacionalnog programa. Najviše doza dano je u Sofiji, a najstarija cijepljena osoba u zemlji je iz Plovdiva i ima 101 godinu. Priopćilo je to Ministarstvo zdravstva.

Imunizaciju protiv sezonske gripe preporučuje se provoditi svake godine, prije početka ili tijekom epidemijske sezone. Od ove godine cjepiva protiv gripe iz Programa mogu se davati tijekom cijele jesensko-zimske sezone – od listopada tekuće godine do kraja ožujka sljedeće godine.

Dugogodišnji sustav epidemiološkog nadzora gripe u Bugarskoj pokazuje da su godišnje epidemije gripe ozbiljan zdravstveni problem za našu zemlju. Samo u regionalnim gradovima godišnje se u prosjeku pojavi oko 1.400.000 do 1.600.000 slučajeva akutne respiratorne bolesti (ARI) i gripe.

Virusi gripe mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kod ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji su potpuno zdravi. Međutim, u osoba starijih od 65 godina stopa teških slučajeva i stopa smrtnosti su najviše.

Više o bolesti te o Nacionalnom programu za unaprjeđenje cjepivne prevencije sezonske gripe i pneumokoknih infekcija u osoba starijih od 65 godina 2023.-2026. možete pronaći na ažuriranoj web stranici Ministarstva zdravstva – plusmen.bg.

Sustav epidemiološkog nadzora gripe u Bugarskoj, koji postoji već godinama, pokazuje da su godišnje epidemije gripe ozbiljan zdravstveni problem za našu zemlju. Samo u regionalnim gradovima godišnje se u prosjeku pojavi oko 1.400.000 do 1.600.000 slučajeva akutne respiratorne bolesti (ARI) i gripe.

Osim kratkog razdoblja inkubacije i lakog mehanizma prijenosa, sezonsku gripu karakterizira i kontinuirana varijabilnost uzročnika. To dovodi do univerzalne osjetljivosti, zbog nedostatka imuniteta na soj koji trenutno cirkulira, šireći virus znatnim intenzitetom i uzrokujući godišnje epidemije. Epidemije gripe prepoznate su kao jedan od primarnih problema suvremenog zdravstva zbog visokog morbiditeta i mortaliteta, posebice među rizičnim skupinama. Najozbiljnija i najčešća komplikacija gripe je bakterijska upala pluća. Primarna virusna pneumonija, tj. onaj uzrokovan virusom influence rjeđi je, ali ima visoku stopu smrtnosti. Ostale komplikacije gripe uključuju: otitis, sinusitis, miokarditis, encefalitis i meningitis, egzacerbaciju i pogoršanje kroničnih bolesti kao što su kongestivno zatajenje srca, kronična opstruktivna plućna bolest, astma i dijabetes. U 2021. godini cijepljeno je 13,45% odraslih osoba starijih od 65 godina koje su ciljna skupina Programa.

Studija iz 2021. o odraslim osobama hospitaliziranim zbog gripe pokazala je da cijepljeni pacijenti imaju 26% manji rizik od hospitalizacije u jedinici intenzivne njege i 31% manji rizik od smrti od gripe u usporedbi s onima koji nisu cijepljeni.

Margarita Blagoeva

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki