Je li potrebno zalijevati vrt u jesen ako pada kiša: nijanse navodnjavanja za punjenje vlage

Ljetni stanovnici shvatili su da bez odgovarajuće njege vrta u jesen ne možete računati na žetvu.

To znači da uz gnojidbu, bijeljenje, rezidbu i obradu treba provoditi i navodnjavanje za vlagu. Ali ponekad se vrijeme zbuni i postaje nejasno treba li zalijevati vrt ako pada kiša.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja za online izdanje BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, odgovorila je na ovo pitanje.

Navodnjavanje s vlagom ima svoje nijanse. I neće biti moguće utvrditi potrebu za provođenjem postupka samo na temelju jesenskog vremena.

Svrha jesenskog zalijevanja

Obilnim zalijevanjem drveća vrtlari ne samo da poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari korijenjem. Uglavnom, vlažno tlo duže zadržava toplinu, a zimi sadnice ne pate od dehidracije.

Kanta za vodu
Fotografija: © Belnovosti

Osim toga, navodnjavanje s vlagom nadoknađuje nedostatak vlage koji bi mogao nastati nakon sušnog ljeta.

Kako se odlučiti za zalijevanje

Da bi drveće udobno prezimilo, tlo se mora navlažiti do dubine od 80-90 cm, a za grmlje je ta norma 50-60 cm.

Provjera stanja tla je jednostavna. Potrebno je iskopati rupu duboku 30 cm i u šaci stisnuti zemlju s njenog dna. Ako je tlo suho i zemlja se mrvi, sadnice je potrebno zalijevati.

Kako zalijevati

Odrasla stabla koja daju plodove: potrošnja vode je oko 40-60 litara po kvadratnom metru kruga debla. Za mlade sadnice dovoljno je 30-50 litara za istu površinu.

Grmlje bobičastog voća: količina zalijevanja je 20-40 litara za isto područje.

Cijeli volumen vode podijeljen je u 2-3 doze, tako da vlaga ima vremena da se apsorbira u zemlju. Dopušteno je provoditi navodnjavanje za punjenje vlage tri dana.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki