Dokazano: nalazi se u gotovo svakoj hrani i piću, a osim što uzrokuje rak i…

Prije nekoliko tjedana svijet je probudila vijest da jedan od najčešćih aditiva u našoj hrani i piću uzrokuje rak. Istraživanja znanstvenika su nastavljena i otkrili su da to nije jedini štetan učinak na naše zdravlje.

Vitamin C – snažan stimulator rasta tumora?

Istraživači sa Sveučilišta u Floridi otkrili su da su mužjaci miševa koji su dobivali ovaj proizvod, čak iu malim količinama, imali poremećeno učenje i pamćenje, a taj se problem prenosio i na njihove potomke, piše New Atlas.

U studiji, mužjaci miševa dobili su vodu pomiješanu s različitim razinama aspartama. U jednoj skupini miševa voda je sadržavala 7% najveće dopuštene stope, u drugoj – 15%.

Prevedeno na ljudski jezik, ovih 7% otprilike je jednako ispijanju dvije porcije dijetalnih gaziranih pića od 235 ml dnevno.

Znanstvenici su potom proveli testove kako bi odredili kognitivne funkcije miševa, posebno njihovu sposobnost učenja i pronalaženja načina za bijeg u simuliranom okruženju.

Rezultati su se pokazali prilično iznenađujućim: miševi koji su konzumirali aspartam znatno su sporije izvršavali zadatke u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je pila samo običnu vodu.

Ali stvari su postale mnogo zanimljivije kada su ovi mužjaci miševa križani sa ženkama miševa koje nisu bile izložene aspartamu. Njihovi su potomci također imali slične probleme s učenjem i pamćenjem.

Vitamine i dodatke prehrani koje trebate izbjegavati ako patite od hipertenzije

Drugim riječima, poremećaji su očito bili naslijeđeni i preneseni u prvoj generaciji novih miševa. Međutim, ti se nedostaci ne protežu do druge generacije, što ukazuje da je problem vjerojatno ograničen na izravno potomstvo.

Autori studije prethodno su povezivali upotrebu aspartama s nasljednim ponašanjem nalik anksioznosti kod miševa, ali ova je studija jedinstvena po tome što su istraživači otkrili da se negativni učinci na učenje i pamćenje također nasljeđuju, iako u samo jednoj generaciji.

Autori sugeriraju da su ti učinci posljedica epigenetskih promjena u spermi, odnosno promjena koje utječu na ekspresiju određenih gena, ali ne mijenjaju samu DNK. Buduća istraživanja pobliže će ispitati kako točno aspartam uzrokuje te promjene.

Rezultati se ne mogu odmah prenijeti na ljude, ali pokreću pitanja koja se ne mogu zanemariti, posebno s obzirom na široku upotrebu aspartama u više od 6000 proizvoda diljem svijeta, od dijetalnih gaziranih pića do pasta za zube i vitamina.

Prethodne studije također su dovele u pitanje sigurnost aspartama, sugerirajući da može utjecati na zdravlje crijeva, regulaciju šećera u krvi i kontrolu težine.

Liječnik objasnio kada dodaci prehrani štete umjesto da pomažu

Čak ga je i Svjetska zdravstvena organizacija nedavno nazvala mogućim kancerogenim, što je osporila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Dakle, što sada možemo zaključiti na temelju ovog istraživanja? Je li aspartam standardni negativac u svijetu zaslađivača koji nam šteti u svakoj prilici? Prvo, ova studija jednostavno dodaje još jedan sloj već aktualnoj raspravi o sigurnosti aspartama.

Drugo, potencijalni nasljedni utjecaj na učenje i pamćenje, iako je dosad opažen samo kod miševa, zahtijeva daljnje istraživanje.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjele implikacije za ljude, moglo bi biti korisno obratiti pozornost na količinu aspartama koja se sada konzumira kao mjeru opreza. Pogotovo kada je u pitanju planiranje obitelji u budućnosti./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki