Ovih pet bolesti se u obitelji prenose po ženskoj liniji

Stručnjaci su ukazali na bolesti koje se mogu naslijediti po ženskoj liniji. Stoga je važno znati od čega su bile bolesne naše bake, majke i ostali rođaci.

Osteoporoza

U ovoj bolesti, destruktivni proces utječe na vezivno tkivo, čini kosti lomljivijim, podložnim lomljivosti. Glavne žrtve osteoporoze su žene koje su navršile 65 godina.

Dr. Angel Kayadzhiev: Oči pokazuju sve bolesti

Migrena

Sklonost migreni povezana je sa specifičnom aktivnošću krvnih žila mozga, što je pak određeno genetikom. Strogo pridržavanje pravila zdravog načina života može pomoći u izbjegavanju nasljedne migrene – odricanje od cigareta i alkohola, stroga kontrola unosa kofeina i zaštita od stresa.

Glaukom

Sporo razvijajući se nakon 50. godine života, glaukom može uzrokovati potpuni gubitak vida. Žene čije majke ili drugi ženski srodnici boluju od glaukoma trebaju redovite očne preglede. Kod njih se bolest razvija mnogo češće od muškaraca.

Jači imunitet bez lijekova

Bolesti srca i dijabetes

Smrtnost žena često je posljedica posljedica bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Ne samo zato što postoje genetski čimbenici koji utječu na razvoj ovih bolesti. Konkretno, žene nasljeđuju određenu vrstu taloženja masti od svojih majki: ako se masnoća taloži poput jabuke, povećava se rizik od razvoja srčanih problema i dijabetesa.

Rak dojke i jajnika

Mutacija gena, koja je specifična i nasljeđuje se u obitelji po ženskoj liniji (kao i kod Angeline Jolie), jedan je od uzroka raka dojke i jajnika. U prisutnosti ovih vrsta raka u rodbini, žene treba redovito pregledavati.

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki