Dnevnik jedne mame: Cjepiva kojih se bojimo




Foto: iStock/Gulliver

Cijepiti se ili ne cijepiti? Ovo je pitanje koje si svaka majka postavlja i prije rođenja djeteta. Iskreno govoreći, u potrazi za najboljim za naše male nasljednike ponekad griješimo ili, naprotiv, pretjeramo.

Osobno, po mom mišljenju, dobiti cjepiva je jednako strašno kao i ne primiti ih. Ipak, sva negativna mišljenja o imunizaciji vrte se oko nekoliko glavnih teza: cjepiva se daju profitnim farmaceutskim tvrtkama; sadrže štetne tvari; oni su dio svjetske zavjere kontrole stanovništva. Naravno, u krugu šale (i ne tako daleko), ali ovo su glavni argumenti kojima majke opravdavaju svoju odluku da se ne cijepe. No, istina je da su mnoga cjepiva koja se kod nas preporučuju obavezna u cijelom svijetu.

Doista, svatko ima pravo odlučiti koje će lijekove uzimati i davati svojoj djeci, i to je super! Međutim, postoje pojmovi kao što je kriminalni nemar, a ovdje se definitivno ne radi o tome jeste li odabrali homeopatiju kao glavno sredstvo liječenja svog djeteta. Odlukom da ne slijedite raspored cijepljenja, morate biti spremni trpjeti posljedice svojih postupaka. Najveća (barem po mom mišljenju) je što Vaše dijete ne smije ići u vrtić. Nažalost, velika većina roditelja i liječnika ležerno ignorira ovaj zakon, dovodeći djecu u opasnost. Ali ne svoje! Neznanjem, predrasudama i prije svega pseudoinformacijama ugrožavaju zdravlje djece stranaca.

Moj savjet svim mamama je da ne robuju “modi” da su cjepiva neprijatelji čovječanstva broj 1. Nema smisla odgađati, čekati da dijete odraste, ojača imunitet itd. Većina cjepiva se daje u ranom djetinjstvu jer su djeca najviše ugrožena u ranim fazama svog života. Odaberite ono što je stvarno najbolje za vaše dijete, vjerujte pedijatru kojeg ste odabrali i nemojte slijepo vjerovati svemu što piše na forumima za bebe.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki