5 nutricionističkih savjeta kako smršaviti, a ne vratiti se

Mršavljenje nije lako. No, često pribjegavamo pomodnim dijetama koje utječu na brzo postizanje željenog rezultata. Prema stručnjacima, 50% povrati izgubljenu težinu u roku od 2 godine, a 80% u roku od 5 godina! Što možemo učiniti da to izbjegnemo? U biti moramo usvojiti drugačiji pristup dijeti, promijeniti prehrambene navike.

Budite oprezni s količinama

Tajna gubitka i održavanja težine prema stručnjacima je uravnotežena prehrana. Napunite pola tanjura povrćem i voćem, a drugu polovicu podijelite na 40% proteina i 60% vlakana. Što se tiče mliječnih proizvoda, pazimo da ne prelazimo tri porcije dnevno i pribjegavamo rješenjima s niskim udjelom masnoće.

Zdrave grickalice

Svima nam trebaju grickalice tijekom dana. Moramo osigurati da postoje zdrave opcije kako se ne bismo opterećivali kalorijama. Međuobrok s proteinima, vlaknima i dobrim masnoćama duže će nas držati sitima, a također će nam dati hranjive tvari potrebne našem tijelu. Na primjer, jogurt s lanenim sjemenkama i borovnicama ili krekeri s puretinom i humusom.

Obrok započinjemo čašom vode i salatom

I salata i voda stvaraju osjećaj sitosti pa nam se nakon toga ne jedu velike količine kalorične hrane. Salata je pametan način da se zasitite uz unos manje kalorija.

Proteini u svakom obroku

Nutricionisti preporučuju da u svakom obroku i međuobroku uvijek postoji minimalna količina proteina. Proteini vas zasiću, ali i stabiliziraju razinu glukoze u krvi, čime se izbjegava želja za hranom, osobito u zabranjeno vrijeme, poput večeri. Što preporučuju stručnjaci? 10 g proteina uz obroke i 5 g U svakom međuobroku.

Koncentracija na našu hranu dok jedemo

Jedan od glavnih uzroka pretilosti prema stručnjacima je taj što nismo koncentrirani dok jedemo, jedemo nesvjesno, bilo zato što gledamo filmove ili serije na ekranu, bilo zato što radimo, ili iz tisuću drugih razloga. Stručnjaci preporučuju da kada dođe vrijeme za jelo, odvojimo malo vremena da se koncentriramo na proces jedenja, sami ili u društvu, ali ne odvraćajući pažnju od određenog cilja.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki