Najukusniju ječmenu juhu pripremamo s fileom škarpine i oradom. Izdašan obrok za cijelu obitelj.
Georgea Dimitrakopoulosa
Materijali
50 ml i.p. maslinovo ulje
1 glavica luka nasjeckana
1 režanj češnjaka, nasjeckan
500 gr. mali ječam
100 ml bijelog vina, suhog
160 gr. cijele konzervirane rajčice, nasjeckane
1 list lovora
200 gr. Chorito kobasica, narezana
100 gr. sušene rajčice, nasjeckane
500 gr. oko kriški škrpine, izrezanih na srednje komade, bez kostiju
200 ml temeljca od povrća
sol, crni papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku. U lonac stavite maslinovo ulje i pirjajte nasjeckani luk i češnjak 1-2 minute dok ne porumene. Dodajte ječam i nastavite pirjati 1-2 minute. Deglazirajte vinom, promiješajte i dodajte rajčice i lovorov list te začinite solju i paprom. Promiješajte da se sastojci sjedine i dobiju boju i okus.
Skinite lonac s vatre i izlijte njegov sadržaj u tavu. Sipati sušene rajčice i kiselo vrhnje na male ploške. Dodajte juhu i stavite posudu u pećnicu. S vremena na vrijeme provjeravamo i, ako vidimo da se ječam osušio, dodamo malo vrele vode. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte ribu i nastavite kuhati još 10 minuta ili dok ječam ne omekša.
Kad izađe iz pećnice, ječam bi trebao biti dosta sočan, jer će i dalje upijati sok iz posude.
časopis za masline.gr