12 čudnih stvari koje se događaju kad smo trudne




Foto: iStock/Gulliver

Trudnoća je prekrasna stvar – ipak stvarate ljudsko biće. Ali čini neke prilično čudne stvari našem tijelu, evo 12 njih:

Gubite kontrolu nad svojim mjehurom

Ne samo da stalno morate ići na zahod, nego ponekad čak i dok se smijete, postoji opasnost da se malo onesvijestite. Ups!

Možda ćete imati majčino mlijeko prije nego što dobijete dijete

Poznato kao rana laktacija, to se događa u posljednjim mjesecima ili tjednima trudnoće kada je vaše tijelo stvarno spremno za dolazak bebe. Ovo vas ne bi trebalo zabrinjavati. Možete jednostavno staviti upijajuće jastučiće za grudi, koji se stavljaju između grudi i grudnjaka, a njihova je svrha da upijaju mlijeko koje curi.

Vaša se stopala mogu povećati

To se događa jer vaša maternica vrši pritisak na vaše vene dok se širi, ometajući sposobnost vašeg tijela da uspješno transportira krv do vaših ekstremiteta. Ne kupujte puno novih cipela jer se većina žena nakon poroda vraća na svoju normalnu veličinu.

Boja vaše kože može se promijeniti

U ovom fenomenu, poznatom kao hiperpigmentacija, trudnička tijela proizvode više melanina nego inače, što može uzrokovati mjestimično blagu promjenu boje kože – obično na čelu i obrazima. Ovo je još jedan dobar razlog za nošenje kreme za sunčanje.

Vaše desni mogu krvariti

Povećan protok krvi i hormonalne promjene mogu uzrokovati oticanje desni, postati preosjetljive i čak krvariti.

Možda imate žgaravicu

Svi mi imamo mišiće u gornjem dijelu želuca koji sprječavaju kretanje kiseline iz jednjaka, čime sprječavaju žgaravicu. Nažalost, hormoni povezani s trudnoćom zapravo mogu uzrokovati opuštanje ovih mišića, zbog čega se osjećate kao da želite podrignuti. Nekoliko savjeta – izbjegavajte jesti nekoliko sati prije spavanja i spavajte s blago podignutom glavom.

Kosa će vam postati gušća

Ovo je ugodno iznenađenje. Zahvaljujući svim hormonima u vašem tijelu, vaša će kosa izgledati sjajno dok ste trudni. No nemojte se previše veseliti, nakon poroda stanje će joj se malo pogoršati.

Možete razviti tamnu crtu po sredini trbuha

3 od 4 trudnice razviju tamnu liniju na trbuhu. Zove se linea negra i uzrokuju je, možete pogoditi, hormone. Češći je kod žena tamnije boje kože i gotovo uvijek nestaje nakon poroda.

Vaša osjetila postaju izoštrenija

U dobru i zlu, najvjerojatnije ćete imati drugačiji miris i okus. Iako možda ne razmišljate o odresku, vaš omiljeni sladoled možda ima još bolji okus. Drugim riječima: cijela priča o kiselim krastavcima nije mit.

Zasvrbit će te

U kasnijoj trudnoći koža na trbuhu može početi nekontrolirano svrbjeti. To je uzrokovano kombinacijom super suhe kože (da, hormona) i činjenice da rast vaše bebe uzrokuje rastezanje vaše kože.

Vaš glas se može promijeniti

Kako se razina estrogena i progesterona mijenja, vaše glasnice mogu nateći, uzrokujući da odjednom počnete zvučati kao dječak koji prolazi kroz pubertet.

Koža će vam zablistati

Istina je, tako nešto doista postoji, a uzrokovano je pojačanom cirkulacijom krvi. Dakle, unatoč mučnini i krvarenju desni, vaša koža može izgledati sjajno.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki