Terapeutska moć kuhanja




Foto: iStock/Gulliver

Kuhanje kao specifičan oblik umjetnosti moglo bi postati vrlo uspješan oblik art terapije. Na zapadu se niša razvija velikom brzinom i kulinarska terapija postaje sve više prepoznata i korištena kao metoda za suočavanje s raznim izazovima i osobnim kušnjama.

Što je kulinarska umjetnost terapija?

Terapija kulinarskom umjetnošću je proces u kojem se hrana koristi kao sredstvo izražavanja za izražavanje najskrovitijih misli i osjećaja pacijenta. Osim toga, to također može biti metoda suočavanja s različitim traumatičnim iskustvima ili aspektima pacijentova života. Kulinarska art terapija može se provoditi individualno i grupno.

U individualnom formatu terapeut savjetuje pacijenta tijekom pripreme za sam proces (kupnja) i dok je proces u tijeku (kuhanje).

U grupnom formatu svi pacijenti zajedno koriste hranu kao sredstvo izražavanja. Prikladne su tematske sesije, gdje pacijenti imaju različite proizvode i zadanu temu, te sami odlučuju kako će svoju percepciju teme prikazati kroz hranu.

Koje su prednosti terapije kulinarskom umjetnošću?

Neke od definitivnih prednosti terapije kulinarskom umjetnošću su:

Praćenje ponašanja bolesnika u okruženju neopterećenom društvenim očekivanjima

Stjecanje i razvoj socijalnih vještina (u grupnim sastancima)

Stjecanje znanja o zdravoj hrani i koja je njena uloga u cjelokupnom razvoju

Prevladavanje stresa

Suočavanje s osobnim kušnjama

Jačanje samopoštovanja

Izražavanje emocija neopterećeno društvenim očekivanjima

Materijalizacija inače potisnutih misli i osjećaja, što može pomoći u prevladavanju traumatskih iskustava

Izvor:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki