Omiljena hrana Jordanaca




Foto: iStock/Gulliver

Danas je Jordanovdan ili Bogojavljenje. Pravoslavni praznik u spomen na krštenje Isusa Krista od strane Ivana Krstitelja na rijeci Jordan. U različitim krajevima blagdan se naziva Krstovdan, Bogojavljenje, Sveta tri kralja i popraćen raznim obredima. Na Jordanov dan mijese se tri obredna kruha, a pri mijesenju se koristi sveta voda. Jedna je za dom, druga za goste, treća se ostavlja na vratima kuće da uveseljava prolaznike. Možda zbog ovog rituala imenjaci ne sjedaju za svoj stol bez kruha. Evo koja su ostala omiljena jela današnjih slavljenika.

1. Kupovna salata

Ova salata je tipično bugarsko jelo koje je jedno od omiljenih onih koji danas slave imendan. Šopska salata odlično je predjelo uz finu domaću rakiju koja je prisutna na svakom blagdanu.

2. Punjene paprike mljevenim mesom i rižom

Današnji slavljenici vole domaću kuhinju i ljubitelji su tradicionalnih jela. Zato često jedu punjene paprike, naravno ne posne.

3. Kaša od gljiva

Ukusna kaša koju rado jedu i stari i mladi, pogotovo po hladnom vremenu. Lako se priprema, a zasićuje na duže vrijeme. Postoje različite varijante kaše od gljiva, ali prednost se daje onoj s vrhnjem.

4. Pečeno prase

jedno od najatraktivnijih, ukusnih i aromatičnih jela koja ukrašavaju svečani stol. Jordanci vole svinjetinu i sretni su kada se poslužuje na nekonvencionalniji način koji hrani oko i želudac.

5. Baklava

proširio među osmanskim, iranskim i balkanskim narodima i postao omiljena slastica naroda naših krajeva. Baklava se uglavnom poslužuje za praznike, ali to je ne sprječava da je i danas omiljena poslastica imenjaka.

Izvor: foodpanda

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki