Budući da je okus limuna vrlo kiseo, ljudi obično piju vodu s limunom. Ima li koristi od pijenja vode s limunom?
Kako pravilno napraviti limunadu
Limun narežite na kriške i prelijte 1-2 kriške limuna toplom vodom temperature 60-70 °C, nastojeći da kora bude što je moguće više pokrivena.
Limun se može rezati na tanje kriške kako bi se iskoristile prednosti njegovih aktivnih sastojaka.
Aroma limunove korice izrezane u vodu bit će izraženija, a sastojci limunove korice sadrže veći udio aktivnih tvari.
6 glavnih prednosti ispijanja vode s limunom
Jačanje imuniteta
Vitamin C u limunu može potaknuti aktivnost imunoloških stanica. Povećajte imunitet organizma i učinkovitost apsorpcije željeza u tijelu.
Stoga pijenje vode s limunom može dopuniti tijelo vitaminom C, koji sprječava prehladu ili groznicu.
Usporiti starenje
Vitamin C u limunu može pospješiti sintezu kolagena.
Limun djeluje pomlađujuće, odgađa starenje kože i sprječava nastanak bora.
Limunada također može obnoviti tjelesne rezerve vode i poboljšati stanje kože.
Pospješuje apsorpciju kalcija
Voda s limunom pomaže tijelu da bolje apsorbira kalcij.
Ako ljudi jedu jako masnu hranu, mnoge tvari se lako spajaju s kalcijem, tvoreći druge tvari koje nisu prikladne za apsorpciju.
Pijenje vode s limunom može otopiti te komponente, potičući ponovnu razgradnju iona kalcija i njihovu apsorpciju u tijelu.
Antitusik i ekspektorans
Limun djeluje protuupalno, baktericidno, ublažava kašalj i stimulira ispljuvak.
Redovita konzumacija limunade može ublažiti kašalj i smanjiti sluz, kao i eliminirati bronhitis.
Limun je jako alkalna hrana. Redovito konzumiranje limuna može spriječiti nastanak stanica raka.
ljepota
Kao prirodni proizvod za njegu kože, vitamin C u limunu može se boriti protiv starenja, spriječiti bore, smanjiti tamne mrlje i zaštititi kožu.
Istovremeno, limun također može spriječiti krvarenje desni, ojačati imunitet i spriječiti prehladu.
Pomoć za probavu
Voda s limunom dobra je za gastrointestinalno zdravlje. Potiče izlučivanje želučanog soka, pomaže probavi, pospješuje rad crijeva i čisti crijeva.
Voda s limunom također može ublažiti probavne smetnje, žgaravicu i nadutost.
3 tipa ljudi koji ne bi trebali piti vodu s limunom
1. Limunada je relativno kisela. Limunadu ne bi smjele piti osobe koje boluju od čira na želucu, gastritisa, enteritisa i drugih gastrointestinalnih bolesti ili imaju loš rad gastrointestinalnog trakta.
Limun će potaknuti prekomjerno lučenje želučane kiseline i pogoršati refluks kiseline, bolove u trbuhu i gastrointestinalne smetnje.
2. Limun ima kiselkast okus i može nagrizati zubnu caklinu. Osobe s lošim zubima ne smiju piti limunadu jer će u protivnom oštetiti zube i izazvati karijes.
3. Neki ljudi dodaju med ili fruktozu kada prave limunadu.
Ako ga piju dijabetičari, to će izazvati povećanje razine šećera u krvi i pogoršati stanje, što ne pogoduje oporavku. Takvi bolesnici trebaju piti limunadu bez šećera.
Proizvodi uz koje možete konzumirati limun kako biste pojačali pozitivan učinak
1. Limun + med
Operite limun. Narežite na kriške i stavite u hermetički zatvorenu posudu kako biste zadržali svježinu. Stavite u hladnjak da se zamrzne.
Možete izvaditi nekoliko kriški limuna i skuhati ih vodom temperature 60-70 stupnjeva. Dodajte med po ukusu. To može igrati ulogu u gubitku težine i osvježavanju daha.
2. Limun + cvjetovi krizanteme
Operite limun. Narežite ga na ploške. U šalicu stavite limun, krizantemu i kameni šećer i sve prokuhajte kipućom vodom.
Ovaj napitak hrani jetru, obnavlja zalihe vode i smanjuje žgaravicu.
3. Limun + cimet
Limune operite i narežite. Stavite cimet u šalicu i prelijte kipućom vodom. Zatim dodajte limunove.
Ovaj recept poboljšava vid i pomaže pri mršavljenju.
4. Limun + goji bobice
Dodajte kameni šećer i med u staklenu posudu. Stavite sloj kriški limuna.
Dodajte odgovarajuću količinu goji bobica. Držite ga zatvorenim. Potopiti u vodu i popiti nakon 3 dana. To će vam pomoći pomladiti kožu.
5. Limun + đumbir
Stavite kriške limuna i đumbira u šalicu. Dodajte odgovarajuću količinu bijelog šećera. Dobro promiješajte. Prebacite u suhu i čistu hermetički zatvorenu staklenku.
Stavite u hladnjak. Po potrebi izvadite i prelijte kipućom vodom. Ovo piće pomoći će u borbi protiv prehlade i virusnih bolesti.
Ranije smo govorili o prehrani koja se temelji na soku od rajčice.