Odreknite se toga da biste imali uspješnu djecu




Foto: iStock/Gulliver

Svaki dobar roditelj želi biti aktivan u životu svoje djece i pripremiti ih za budući uspjeh. Međutim, tanka je linija između održavanja odgovarajućih granica, davanja konstruktivnih prijedloga i pretjerane brige za dijete.

Gušenje djece s previše pravila i očekivanja može smanjiti njihovo samopoštovanje i kreativnost. Evo 6 stvari kojih biste se trebali odreći kako biste osigurali da vaša djeca rastu zdrava, sretna i slobodna da budu ono što jesu, a ne da mentalno i fizički ispunjavaju vaša očekivanja.

1. Prestanite im govoriti što da rade

Naravno da djecu treba usmjeravati kako uče više o svijetu oko sebe, ali to ne znači da im trebate govoriti što da rade u svakom aspektu svog života. Umjesto toga, pitajte ih o radnjama koje su sami odabrali. Zatrpavanje vaše djece nepotrebnim uputama o tome kako trebaju živjeti svoje živote izazvat će ljutnju i spriječiti njihovu kreativnost jer ćete vi razmišljati umjesto njih.

2. Otpustite svoja nerealna očekivanja

Upamtite da su djeca ljudska bića i da nitko nije savršen. Za dijete je izuzetno stresno osjećati da mora biti “najbolje” u nečemu (ili svemu) da bi se smatralo potpunim. Svi mi imamo svoje individualne snage i slabosti. Komunicirajte sa svojim djetetom i pokažite mu da cijenite njegovu jedinstvenu kombinaciju talenata.

3. Otpustite pretjeranu zaštitu

Ako ste jedan od onih koji brinu o svakoj mogućoj posljedici ili potencijalnoj katastrofi, pobrinite se da takvo ponašanje ne utječe na način na koji se brinete za svoje dijete. Djeci treba dati slobodu da steknu nova iskustva i da sami pogriješe. Ako ga spriječite u novim prilikama ili aktivnostima zbog mogućnosti da dođe u opasnost, vaše će dijete naučiti da je svijet nesigurno mjesto. Zbog toga je manja vjerojatnost da će preuzeti pozitivne rizike u budućnosti.

4. Odbijte donositi odluke umjesto njih

Važna vještina za sve uspješne odrasle osobe je naučiti kako donositi dobre odluke. Ova se sposobnost mora razviti u djetinjstvu. Pomozite svom djetetu u donošenju životnih odluka, poput odabira hobija ili studija, ali dajte mu do znanja da je u potpunosti odgovorno za svoje odluke.

5. Odbijte ih kriviti za njihove pogreške

Svatko griješi, pa tako i vaše dijete. Osim ako određena pogreška nije rezultat očito nerazborite odluke, ne pokušavajte okriviti svoje dijete više nego što je potrebno kada pogriješi. Pogreške su često vrijedne jer preko njih stječemo nova znanja. Sjednite sa svojim djetetom i razgovarajte s njim o tome što može naučiti iz svoje pogreške kako bi u budućnosti moglo donositi bolje odluke.

6. Odbijte nametanje previše obiteljskih pravila

Potrebna su neka obiteljska pravila. Uostalom, djeci su potrebne granice i treba ih učiti što je ispravno, a što nije. Međutim, pretjerano strogi dogovori mogu kod djeteta izazvati nepotrebnu tjeskobu, što znači da živi u stalnom strahu od kršenja pravila.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki