Ova torta pita kao glavne sastojke ima poriluk, feta sir i Florini papriku. Lambros Vakiaros stvara najukusniju kombinaciju za posebnu pitu za cijelu obitelj.
Spremno za 1:55′
Materijali
4 žličice žlica maslinovog ulja i ½ šalice
2 manja poriluka sitno nasjeckana
1 manja glavica luka nasjeckana
1 Florini papričica iz staklenke
2 + ½ šalice feta sira
3 jaja
½ šalice maslaca
bijeli sezam za posipanje
1 paket seoskog papira ili ručno rađenog seoskog papira
sol
papar
Postupak
Ovdje pogledajte postupak za ručno izrađeni list. Alternativno, kupite paket gotove seoske filone.
Zagrijte pećnicu na 180°C s ventilatorom ili konvekcijom. U srednju tavu stavite 4 žlice maslinovog ulja, zagrijte ulje i dodajte poriluk i luk te pržite 7-8 minuta dok im se volumen jako ne smanji.
U smjesu istovremeno dodajte jednu florin papričicu i manje od četvrtine fete te zgnječite u kremu. Maknite lonac s vatre, dodajte feta vrhnje i promiješajte. Ostatak fete izmrvite na deblje komade, promiješajte i dotjerajte okus solju i paprom. Dodajte jaja i promiješajte.
U malom loncu (na laganoj vatri) ili u mikrovalnoj pećnici otopite maslac pa ga pomiješajte s 1/2 šalice maslinovog ulja. Počinjete s prvim od 4 lista koje ste otvorili, premažete njegovu površinu i 1/4 nadjeva rasporedite po dužini.
Zarolajte prema unutra tako da ga tijesto u blizini nadjeva prekrije, a zatim zarolajte u štapić, podmazujući usput. Napravite oblik poput puža i prebacite tijesto u kalup ili okruglu tepsiju promjera 26-28 cm.
Ponovite postupak s drugim listom i nastavite oblik puža od mjesta gdje ste stali. Nauljite mu površinu i pospite sezamom. Ponovite postupak sa ostala 2 lista za drugu pitu i pecite 60-80 minuta dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.
časopis za masline.gr