Cijela istina o tikvicama: valeolozi su imenovali ljude koji ih ne bi trebali jesti

Mnogi ljudi znaju da su tikvice jako, jako dobre za zdravlje. Međutim, nažalost, ne za sve ljude.

Cijelu istinu o ovim predstavnicima bundeve rekla je internetskoj publikaciji Belnovosti valeologinja Regionalnog centra za higijenu, epidemiologiju i javno zdravlje u Minsku Julija Klimčenko.

Počnimo s pozitivnim točkama. Inače, ima ih više. Pa, na primjer, činjenica da su tikvice otprilike 95% vode i dijetalnih vlakana.

Ukloniti, poboljšati, utjecati

Potonji su toliko nježni da je, na primjer, “pire od ovog povrća idealna prva dohrana za bebe”, rekao je stručnjak.

Prema njezinim riječima, dijetalna vlakna tikvica u ljudskom tijelu:

tikvica
Fotografija: © Belnovosti

apsorbirati i ukloniti razne štetne tvari;
– poboljšava pokretljivost crijeva, pomaže normalizirati probavu;
– blagotvorno djeluju na mikrofloru probavnog trakta.

Vitamini

Tikvice su bogate vitaminom C – 100 grama povrća sadrži oko 17% preporučenog dnevnog unosa.

Askorbinska kiselina koju sadrže povećava otpornost organizma na infekcije.

Također pomaže bržem oporavku stanica, optimizira metabolizam, usporava starenje, sudjeluje u hematopoezi i pospješuje apsorpciju željeza.

A beta-karoten održava zdrave oči i kožu te osigurava normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Povrće također sadrži vitamine B, E, K, PP, kalij, magnezij i bakar.

Tko i kako jede tikvice?

Navedeni minerali osiguravaju normalan rad srca i živčanog sustava, održavaju krvni tlak na potrebnoj razini, te sprječavaju pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Tikvice su posebno popularne među onima koji vode zdrav način života i žele izgubiti težinu, jer 100 grama proizvoda sadrži samo 24-27 kilokalorija.

Valeolog kaže: tikvice se mogu jesti sirove, pržene, kuhane, ukiseljene, punjene, pirjane, pečene.

Mnogi od njih rade džem ili kavijar od tikve, dodaju ih u salate, juhe i palačinke.

Kome je bolje apstinirati

Međutim, postoji jedna stvar. Tikvice u velikim količinama ili čak nikako preporučuju se sljedećim kategorijama ljudi:

– s kroničnim zatajenjem bubrega i poremećenim izlučivanjem kalija;
– oni koji imaju visoku razinu oksalata u mokraći (što može pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca);
– s individualnom netolerancijom na ovaj proizvod.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki