Dijeta 5:2: koliko kilograma možete izgubiti, principi pravilne prehrane “vikendom”

Preporuča se normalno jesti pet dana u tjednu, a preostala dva dana smanjite unos kalorija na četvrtinu uobičajene količine.

Cilj je stvoriti kalorijski deficit koji vodi potencijalnom gubitku težine.

Tijekom “vikend” faze dijete 5:2, koja se naziva i danima posta, ljudi mogu unijeti oko 500-600 kalorija dnevno uz održavanje uravnoteženog unosa hranjivih tvari.

Evo nekoliko načela zdrave prehrane kojih se trebate pridržavati tijekom dana posta:

Usredotočite se na cjelovitu, neprerađenu hranu. Jedite proteinsku hranu, cjelovite žitarice, voće i povrće kako biste bili sigurni da ćete dobiti različite hranjive tvari. Ove namirnice pomoći će vam da se dugo osjećate siti.

Burger s hranom
Fotografija: © Belnovosti

U prehranu dodajte hranu bogatu vlaknima. Grah, leća i brokula pomažu probavi i daju osjećaj sitosti. To će vam pomoći u kontroli apetita u danima s malo kalorija.

Ostanite hidrirani. Pijenje puno vode važno je za cjelokupno zdravlje i pomaže u kontroli napadaja gladi. Biljni čajevi ili natopljena voda mogu biti osvježavajuća alternativa.

Svjesno jedenje. Uzmite si vremena dok jedete i slušajte signale vašeg tijela o gladi i sitosti. To će vam pomoći da izbjegnete prejedanje kada trebate unositi manje kalorija.

Planirajte unaprijed. Pripremite svoje obroke unaprijed kako biste uvijek imali pri ruci gotove opcije kako biste spriječili impulzivne nezdrave izbore hrane.

Dijeta 5:2 nije prikladna za svakoga, osobito za osobe s određenim zdravstvenim stanjima ili ograničenjima u prehrani. Prije početka bilo koje dijete uvijek se preporuča konzultirati liječnika ili nutricionista.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki