Zagreba Lajfhaki

Ima li koristi od smrznutog povrća: ima ozbiljan nedostatak

Postoje dva dijametralno suprotna mišljenja o smrznutom povrću: neki ga nazivaju “lošom gotovom hranom”, dok ga drugi vide kao izvrsnu alternativu svježim proizvodima.

Prije nego što stanete na stranu, predlažemo da shvatite ovo pitanje.

Prednosti smrznutog povrća

Smrznuto povrće često je jeftinije i uvijek ga je lakše pripremiti od svježeg povrća. Osim toga, takvi se proizvodi mogu naći na policama trgovina tijekom cijele godine.

Obično se povrće zamrzava odmah nakon žetve, što znači da zadržava mnoge svoje hranjive tvari.

Prema rezultatima istraživanja, blanširanje, odnosno kratkotrajno kuhanje na pari i zamrzavanje nemaju gotovo nikakav utjecaj na fitokemijski sastav proizvoda.

Fotografija: © Belnovosti

Međutim, postoje i drugi znanstveni radovi koji ukazuju na to da postupak zamrzavanja ne ostavlja traga na nutritivnu vrijednost nekog povrća.

Evo primjera: u smrznutoj brokuli pronaći ćete više riboflavina (vitamina B2) nego u svježoj brokuli, ali u smrznutom grašku je suprotno. Smrznuti grašak, mrkva i špinat imaju manje beta-karotena, a špinat i mahune imaju istu količinu kao svježe povrće i začinsko bilje.

Znanstvenici ne staju sa svojim rezultatima i nastavljaju eksperimentirati, kao rezultat čega su uspjeli utvrditi da zamrzavanje povećava količinu antioksidansa u povrću, ali blanširanje može rezultirati značajnim smanjenjem hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin (vitamin B1).

Nedostaci smrznutog povrća

Jedno je sigurno – dobrobiti smrznutog povrća definitivno će se smanjiti ako ga proizvođač kombinira s umacima, soli, šećerom i drugim dodacima.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version