Zagreba Lajfhaki

Isplati li se po vrućini jesti sladoled da se rashladimo: mnogi će se iznenaditi

U vrućim ljetnim danima mnogi od nas misle da nema ništa bolje od uživanja u ukusnom sladoledu.

Ali, nažalost, ovaj hladni desert ne pomaže uvijek da se ohladi.

Kako bismo razumjeli zašto sladoled nema rashlađujući učinak, vrijedi pobliže pogledati njegov sastav, kaže Bogdan Lugovoy, profesor i istraživač hrane na Sveučilištu Mount Saint Vincent.

Za izradu sladoleda koriste se proizvodi u kojima prevladavaju sastojci mliječne masti i šećera.

Tijekom razgradnje masti u tijelu se oslobađa velika količina topline – ako masti usporedimo s ostalim nutrijentima, one imaju najveću energiju, pa su stoga sposobne stvarati toplinu u tijelu.

Fotografija: © Belnovosti

Kada uživamo u sladoledu, stvarno se osjećamo hladno – hladnu temperaturu prepoznaju receptori koji se nalaze u ustima i gastrointestinalnom traktu.

Ali kada se desert otopi, njegov učinak hlađenja slabi.

Mliječna mast i šećer proizvode toplinu u tijelu. Kao što možete zamisliti, ako je vani vruće, dodatna toplina može negativno utjecati na vaše blagostanje.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version