U vrućim ljetnim danima mnogi od nas misle da nema ništa bolje od uživanja u ukusnom sladoledu.
Ali, nažalost, ovaj hladni desert ne pomaže uvijek da se ohladi.
Kako bismo razumjeli zašto sladoled nema rashlađujući učinak, vrijedi pobliže pogledati njegov sastav, kaže Bogdan Lugovoy, profesor i istraživač hrane na Sveučilištu Mount Saint Vincent.
Za izradu sladoleda koriste se proizvodi u kojima prevladavaju sastojci mliječne masti i šećera.
Tijekom razgradnje masti u tijelu se oslobađa velika količina topline – ako masti usporedimo s ostalim nutrijentima, one imaju najveću energiju, pa su stoga sposobne stvarati toplinu u tijelu.
Kada uživamo u sladoledu, stvarno se osjećamo hladno – hladnu temperaturu prepoznaju receptori koji se nalaze u ustima i gastrointestinalnom traktu.
Ali kada se desert otopi, njegov učinak hlađenja slabi.
Mliječna mast i šećer proizvode toplinu u tijelu. Kao što možete zamisliti, ako je vani vruće, dodatna toplina može negativno utjecati na vaše blagostanje.