Gotovo nijedna znanstveno potvrđena dijeta ne može bez svježeg sira u prehrani. Ali ne smijemo zaboraviti da nije svaki svježi sir dobar za zdravlje.
Svježi sir je glavni izvor proteina, ali i kalcija. Ali samo jedna okolnost značajno smanjuje njegova korisna svojstva.
O tome koji se svježi sir ne preporučuje za konzumaciju i zašto govori terapeutkinja Kristina Zaplavnova u intervjuu za Doktora Petra.
Prednosti svježeg sira
U normalnim uvjetima i u nedostatku kontraindikacija, svježi sir smatra se idealnim doručkom.
Sadrži bioraspoložive proteine, fosfor neophodan za zdrave nokte, zube i živčani sustav, kao i selen koji je odgovoran za zdravlje štitnjače.
I također vitamini A i B. Naravno, ovo je samo dio korisnih mikro- i makroelemenata.
Ali sve je to istina ako govorimo o normalnom svježem siru, a ne o nemasnom.
Nemasni svježi sir
Ne može se nazvati štetnim, ali se po svojim korisnim svojstvima ne može usporediti s proizvodom koji sadrži najmanje 2% masti.
Činjenica je da nemasni proizvodi ne sadrže vitamine A i B, bez kojih se apsorpcija kalcija usporava.
Istodobno, nemasni svježi sir ne sadrži mnogo fosfolipida lecitina i cefalina.
Ove tvari su neophodne za stvaranje staničnih membrana, kao i prijenos živčanih impulsa.
Koji je svježi sir najzdraviji?
Stručnjak preporučuje odabir među proizvodima s udjelom masti od 2-9% i fokusiranje na vaše preferencije okusa.