Zagreba Lajfhaki

Je li moguće jesti nemasni svježi sir: raspršen je popularni mit o zdravoj hrani

Gotovo nijedna znanstveno potvrđena dijeta ne može bez svježeg sira u prehrani. Ali ne smijemo zaboraviti da nije svaki svježi sir dobar za zdravlje.

Svježi sir je glavni izvor proteina, ali i kalcija. Ali samo jedna okolnost značajno smanjuje njegova korisna svojstva.

O tome koji se svježi sir ne preporučuje za konzumaciju i zašto govori terapeutkinja Kristina Zaplavnova u intervjuu za Doktora Petra.

Prednosti svježeg sira

U normalnim uvjetima i u nedostatku kontraindikacija, svježi sir smatra se idealnim doručkom.

Sadrži bioraspoložive proteine, fosfor neophodan za zdrave nokte, zube i živčani sustav, kao i selen koji je odgovoran za zdravlje štitnjače.

Fotografija: © Belnovosti

I također vitamini A i B. Naravno, ovo je samo dio korisnih mikro- i makroelemenata.

Ali sve je to istina ako govorimo o normalnom svježem siru, a ne o nemasnom.

Nemasni svježi sir

Ne može se nazvati štetnim, ali se po svojim korisnim svojstvima ne može usporediti s proizvodom koji sadrži najmanje 2% masti.

Činjenica je da nemasni proizvodi ne sadrže vitamine A i B, bez kojih se apsorpcija kalcija usporava.

Istodobno, nemasni svježi sir ne sadrži mnogo fosfolipida lecitina i cefalina.

Ove tvari su neophodne za stvaranje staničnih membrana, kao i prijenos živčanih impulsa.

Koji je svježi sir najzdraviji?

Stručnjak preporučuje odabir među proizvodima s udjelom masti od 2-9% i fokusiranje na vaše preferencije okusa.

Exit mobile version