Zagreba Lajfhaki

Kada ne možete jesti svježi sir: nutricionisti otkrivaju neočekivane kontraindikacije

Svježi sir, proizvod bogat proteinima i kalcijem, smatra se jednim od najzdravijih u svakodnevnoj prehrani.

Međutim, postoje situacije u kojima njegova uporaba može biti štetna za zdravlje.

Poznavanje ovih slučajeva pomoći će vam da izbjegnete neugodne posljedice i pravilno uključite svježi sir u svoju prehranu.

Bolesti bubrega

Kod nekih bolesti bubrega liječnici preporučuju ograničavanje unosa proteina i kalcija.

Svježi sir, kao bogat izvor ovih tvari, može povećati opterećenje bubrega i pogoršati stanje bolesnika.

Fotografija: © Belnovosti

Osobe s kroničnim zatajenjem bubrega trebaju se posavjetovati s liječnikom o količini i učestalosti konzumiranja skute.

Giht i urolitijaza

Svježi sir sadrži purine koji se u tijelu pretvaraju u mokraćnu kiselinu.

Uz giht i sklonost stvaranju bubrežnih kamenaca, povećana konzumacija svježeg sira može izazvati pogoršanje bolesti.

U takvim slučajevima preporuča se ograničiti ili potpuno izbaciti svježi sir iz prehrane.

Dijete za pretilost i mršavljenje

Iako se svježi sir često preporučuje kao dijetetski proizvod, njegova visoka kaloričnost može predstavljati problem za osobe koje su pretile ili pokušavaju smršaviti.

To se posebno odnosi na masne sorte svježeg sira. U takvim slučajevima trebali biste odabrati opcije s niskim udjelom masti i kontrolirati porcije.

Povećana kiselost želuca

Osobe s gastritisom, čirom na želucu i dvanaesniku, kao i s povišenom kiselošću želučanog soka trebaju s oprezom konzumirati svježi sir.

Kisela priroda svježeg sira može pogoršati simptome i uzrokovati nelagodu.

Tijekom egzacerbacije, bolje je odreći se svježeg sira ili ga koristiti kao dio jela koja smanjuju kiselost.

Čak i ako nema kontraindikacija za korištenje svježeg sira, važno je zapamtiti uvjete i odredbe njegovog skladištenja. Pokvareni svježi sir može postati izvor trovanja hranom.

Prije upotrebe uvijek provjerite datum proizvodnje, pravilno čuvajte proizvod i obratite pozornost na njegov izgled, miris i okus.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version