Uravnotežena prehrana ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i dobrobiti osobe.
Jedan od važnih aspekata pravilne prehrane je optimalan omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata (BJU).
U ovom ćemo članku pogledati koliki bi taj omjer trebao biti.
Omjeri glavnih hranjivih tvari za osobu koja se pridržava pravilne prehrane su sljedeći.
Sadržaj proteina u prehrani trebao bi biti 20-30%.
Otprilike ista količina – 20-30% – trebala bi biti mast. Pritom bi dvije trećine preporučene količine masnoće trebale potjecati iz ribe i biljnih namirnica, a trećina iz mliječnih proizvoda, mesa i peradi.
Preostali postotak od 40-60% “daje se” ugljikohidratima: ne više od 15% ukupne količine “ugljika” mogu predstavljati jednostavni ugljikohidrati, a ostatak bi trebao biti složen (uglavnom vlakna).
Ovaj BJU omjer je isti i za one koji su na dijeti i za one koji ne trebaju smršaviti.
Prethodno smo naveli razlike između maslinovog i suncokretovog ulja.