Kako hrana bez glutena može naškoditi vašem tijelu: evo što se događa ako jedete premalo glutena

Složite se da potražnja za proizvodima bez glutena u posljednje vrijeme raste. Ova popularnost može se objasniti primjerom slavnih osoba koje su se masovno navukle na bezglutensku dijetu.

Međutim, konzumiranje takve hrane može biti opasno za vaše zdravlje.

Što je gluten

Ukratko, gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim žitaricama.

Često se koristi u proizvodnji hrane, ponekad čak i u najneočekivanijim od njih – na primjer, u preljevima za salate, juhama, pivu itd.

Tko ne bi trebao jesti gluten?

Osobama s dijagnosticiranom celijakijom zabranjeno je konzumiranje glutena – tijelo ga pogrešno percipira kao prijetnju zdravlju.

Kruh
Fotografija: © Belnovosti

Oni s necelijakijskom osjetljivošću na gluten također bi trebali biti na oprezu.

Zašto se ne biste trebali odreći glutena

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Harvard otkrila je da samopropisivanje dijete bez glutena može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Nakon analize podataka od 200.000 sudionika u trima velikim studijama, istraživači su otkrili da su ljudi koji su konzumirali najveće količine glutena imali 80% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih koji su slijedili dijetu bez glutena.

Stoga je prije nego što slijedite primjer slavnih i prijeđete na bezglutensku prehranu, preporučljivo posavjetovati se s liječnikom i procijeniti rizike za svoje zdravlje.

Ranije smo vam rekli pomaže li vam kava s limunom pri mršavljenju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki