Zagreba Lajfhaki

Kako jesti da smršavite – polako ili brzo: važno je

Mnogi ljudi jedu vrlo brzo: za ručak im treba od 5 do 10 minuta, a stalni su im “suputnici” telefoni ili računala u čije ekrane gledaju dok jedu.

Nakon takvog “bačenog marša” vraćaju se svom poslu.

U isto vrijeme, postoje barem dva dobra razloga da produžite obroke.

Barem je tako prema studiji koja je otkrila da se ljudi osjećaju sitiji ako pojedu obrok od 600 kalorija u 24 minute od onih koji su svoj obrok pojeli u 6 minuta.

Osim toga, tri sata nakon jela, oni koji su sporije jeli unosili su 25% manje kalorija iz grickalica.

Fotografija: © Belnovosti

Također je utvrđeno da polagano i temeljito žvakanje hrane ne samo da može pomoći u smanjenju dnevnog unosa kalorija, već i povećati potrošnju energije.

Prema drugoj studiji koju je proveo jedan japanski znanstvenik, žvakanje hrane u trajanju od 30 sekundi povećalo je termogenezu hrane za 1,8 do 4 kcal u trajanju od oko 90 minuta nakon jela.

Jedan od autora studije primijetio je da bi kumulativni učinak mogao biti značajan ako bi se svaki obrok uzeo u obzir tijekom godine.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version