Jabuke se često nazivaju “voće zdravlja” jer sadrže veliku količinu vitamina i antioksidansa.
Osim toga, jabuke sadrže vlakna koja potiču pokretljivost crijeva, povoljno djeluju na rad srca i pomažu u smanjenju razine kolesterola.
I stvarno će vam koristiti – samo ako ih pravilno jedete.
To znači da se strogo ne preporučuje konzumiranje cijelih jabuka.
Razlog je taj što sjemenke ovog voća sadrže amigdalin, smrtonosni spoj.
Supstanca je, inače, prisutna ne samo u sjemenkama jabuke, već iu sjemenkama trešanja, badema, šljiva i mnogih drugih biljaka koje pripadaju rodu šljiva.
Blago trovanje amigdalinom karakteriziraju glavobolja i mučnina, dok su teži slučajevi popraćeni cijanozom, grčevima i gubitkom svijesti. Ponekad je trovanje amigdalinom smrtonosno.
I premda količina jabuka koje se pojedu cijele, a koje mogu biti štetne za zdravlje, nije točno određena, ne zaboravite da njihove sjemenke, iako u malim količinama, sadrže otrov.