Kome drugome, ako ne liječnicima i nutricionistima, možete povjeriti ono najdragocjenije u čovjekovom životu – svoje zdravlje.
Posebno kada je u pitanju odabir zdravih namirnica, kao i sezonskog voća i povrća.
Zen kanal News.ru izvještava o tome kako odabrati pravu zdravu i ukusnu dinju s osvrtom na nutricionisticu Elenu Solomatinu.
Prema riječima stručnjaka, trebate obratiti pozornost na samo dva glavna pokazatelja kada se nadate odabiru kvalitetnog voća.
Prvo, aroma
Ako ne osjetite aromu dinje, onda možete sa sigurnošću reći da je žetva ubrana prije roka ili da je sazrijevanje umjetno ubrzano.
Sigurno će voće biti neukusno.
Drugo, prisutnost udubljenja
Svako udubljenje ukazuje da su procesi truljenja već započeli i da bi mogli utjecati na pulpu.
Takav usjev predstavlja opasnost za zdravlje i može uzrokovati trovanje.
Osim toga, stručnjak ne savjetuje jesti dinju do kore. Ista preporuka vrijedi i za lubenice.
Što je pulpa bliže kori, to sadrži više štetnih tvari – nitrata.