Mnogo je mitova i zabluda povezanih s mlijekom. No, moramo priznati da većina ljudi ne zna koje je mlijeko zdravije za organizam.
Nitko ne voli kuhano mlijeko koje stvara pjenu na površini. No, liječnici smatraju da je za zdravlje dobro, a ne hladno mlijeko.
Toplo mlijeko životinjskog podrijetla bolje se apsorbira, rekao je za publikaciju Doctor Peter nutricionist, gastroenterolog i dr. Rustem Sadykov.
Prednosti toplog mlijeka
1. Kao što je već spomenuto, nakon zagrijavanja mlijeko se bolje apsorbira.
2. Zagrijavanje denaturira protein laktozu, olakšavajući tijelo da ga apsorbira.
Kao rezultat toga, osobe s intolerancijom na laktozu ne osjećaju neugodne simptome.
3. Smiruje, pomaže da se opustite i brže zaspite, što se objašnjava prisustvom triptofana.
4. Toplo mlijeko je zdravije za probavu, jer potiče lučenje želučanog soka.
5. Jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv zaraznih bolesti i prehlada.
Kako zagrijati mlijeko
Međutim, jako zagrijavanje dovodi do gubitka vitamina, posebice onih topivih u vodi.
Dugotrajno kuhanje dovodi do stvaranja kancerogenih tvari, pa mlijeko ne smijete kuhati duže od 3-5 minuta.
Optimalna temperatura grijanja je unutar 37-40 stupnjeva Celzijusa.
Ovo mlijeko je ugodno za želudac, ne nadražuje sluznicu i bolje se apsorbira.