Mediteranska prehrana temelji se na namirnicama i načinima pripreme koji su karakteristični za zemlje koje se nalaze uz Sredozemno more, odnosno Italiju, Grčku, Španjolsku i Francusku.
Ovakav način prehrane ima brojne prednosti, a na pamet pada samo jedan nedostatak – skupoća dijete zbog obilja morskih plodova.
No, prehrana se može prilagoditi našim uvjetima. Glavno je sačuvati njegova temeljna načela.
1. Neka na vašem stolu bude puno povrća i voća – ne nužno “prekomorskog”, poslužit će i domaće: kupus, cikla, mrkva, jabuke, kruške itd.
2. Uključite ribu u svoju prehranu – njezine dostupne vrste: oslić, pollock, plava bjelica itd.
3. Zamijenite maslinovo ulje suncokretovim ili lanenim uljem – oni također sadrže zdrave masti.
4. Plodovi mora nisu jedini izvor proteina. Da biste dobili pravu količinu, možete jesti, primjerice, mahunarke i orašaste plodove.
5. Prednost dajte proizvodima od cjelovitih žitarica: kruhu od cjelovitih žitarica i žitaricama – heljda, zob i ječam.
6. Konzumirajte meso umjereno, birajući pristupačnu sortu, na primjer, piletinu.
7. Kuhajte obroke kod kuće koristeći jednostavne, prirodne sastojke kako biste smanjili količinu prerađene hrane u svojoj prehrani.
Ranije smo vam rekli koju hranu ne biste trebali jesti popodne ako imate problema sa spavanjem.