Ako, u nastojanju da izgubite težinu, potpuno isključite neki proizvod (u ovom slučaju proizvode od brašna) iz svoje prehrane, nažalost, nećete moći dugo izdržati.
U početku će osoba izdržati, ali će prije ili kasnije podleći iskušenju i pojesti veliku količinu pečenih proizvoda, što će, naravno, negativno utjecati ne samo na njegovu figuru, već i na njegovo zdravlje.
Stoga je bolje pronaći zdravu zamjenu za proizvode od bijelog brašna.
Umjesto da pravite (ili kupujete) peciva od bijelog pšeničnog brašna, razmislite o integralnom ili integralnom pšeničnom brašnu.
Alternativno, koristite brašno od drugih žitarica, poput brašna od heljde, kukuruza, zobenih pahuljica ili sirka.
Svakako pokušajte pripremiti jela od rižinog brašna – pogodno je čak i za one kojima je dijagnosticirana intolerancija na gluten.
Ali također se događa da su ljudi iz nekog razloga prisiljeni potpuno izbaciti proizvode od brašna iz svoje prehrane.
U takvoj situaciji pomoći će brašno od orašastih plodova ili zeljastih biljaka.
Ljubitelji zdravog načina života koriste različite vrste brašna: amarant, quinoa, teff, kokos, orasi, grah, lan, banane, datulje, bundeva i mrkva.
Sva su ova brašna bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima te ne izazivaju inzulinsku rezistenciju.
Glavna stvar je odabrati okus (kroz pokušaje i pogreške, naravno) koji vam se najviše sviđa.